НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Христо Кузманов – от шведската принцеса до улиците на София (10.09.2010)
Живопис и колажи на живеещия в Швеция български художник Христо Кузманов под надслов „Съвременни артефакти” показва столичната галерия „Сезони” от 14 до 29 септември.

В новите си творби Христо включва „живи” парчета от плакати и постери, откъснати от стените по улиците. После довършва „откраднатите” образи живописно, със своето въображение. Творбите му стоят точно на границата между документа и изкуството – постерите стават арт, а нереалното се превръща в документ в неговите произведения.

„При всяко мое завръщане в България, ме изненадва начинът, по който плакатите и рекламните материали са разлепени навсякъде – лица на чалга звезди съжителстват с героите от „сериозната“ сцена, изскачат от всяко свободно ъгълче, варосана стена, църква, държавна сграда. В Швеция тези неща си имат определени за целта места. Тъкмо тези цветни образи, които се появяват в най-неочаквания момент първи ме подсещат за хаоса у нас и ми казват, че съм се върнал” – разказва авторът.

Този уютен хаос е предаден в картините и колажите му, които могат да се „прочетат” по два начина – като разказ, чрез образите в тях и като техника – чрез съчетаването на несъчетаеми детайли.

Повечето от произведенията са създадени през последните няколко месеца и представят за първи път пред българска публика новия стил на Христо – смесена техника - колаж.

Христо Кузманов е роден в София, израснал е във Варна. Следвал е Архиктектура във ВИАЗ, София и Рисуване в Санкт Петербург. От 1991 живее в Швеция, където преподава Иконопис в Народния Университет в Гьотеборг, изпълнява интериорни проекти за увеселителни паркове за деца, хитови нощни заведения (за възрастни), работи като модерен дизайнер към водещата в Скандавия фирма за бански костюми (Panos Emporio), участва в организацията на Мис Швеция. През цялото време обаче Христо се завръща в ателието си в артквартала на Гьотеборг „Klippan”. Обвързан с благотворителни каузи, той щедро дава произведенията си за търговете за Карин Дом, “Happy schools” в Мозамбик и др.

Допреди няколко години Христо работи основно в сферата на чистата живопис. Но дори и там стилът му да съчетава несъчетаеми и противоположни детайли е видим. В иконата той вкарва голото тяло, изведено и стилизирано често до степен на порнография, пише за него критиката.

„Това е масовата култура и естетиката, която ни се набива от улицата – обяснява Христо. – Тя е част от нашия живот и нашата гледна точка към света – няма нужда да се преструваме.”

Макар да не е завършил нашата академия, той се чувства възпитан в духа на българските живописни традиции – иконата, фолклора и дори социалистическия реализъм, „доколкото го имало у нас”.

„Това е като начина, по който чoвeк възприема светлината още от най-ранно детство. Тя е уникална за всяко място. Това, което с което сме закърмени, остава остава като отпечатък в изкуството, дори и да се опиташ да избягаш от него. Но аз не се опитвам.”
В Швеция той е занесъл нашето живописно чувство и желанието да нарисуваш нещо, да го разкажеш с езика на образа.

„Вярно е, че има известна доза илюстративност в българската традиция, но тя си има своето място там, където прекалената „изчистеност” от образи и разказ е изсмукала въображението на творците” – обяснява той.

Това е качеството, с което изкуството на Христо бавно и сигурно покорява западния свят. Неотдавна той изпратил свои работи на галерия „Саачи” в Лондон и получил отговор лично от „Саачи”, който бил впечатлен от това, че произведенията му се различават от тези на останалите художници. В момента работи на Христо се предлагат в онлайн галерия „Саачи”.

В своята кариера той е правил изложби в САЩ, Германия, Швеция, Дания, а сега за пореден път – в България. Почитателите и колекционерите на Христо са много и навсякъде по света. Получавал е лични поздравления от посланника на Ватикана в Швеция, престолонаследничката принцеса Виктория и кралица Силвия, за която неотдавна Христо направи портрет по поръчка на нашето правителство.

Освен с живопис и дизайн Христо се занимава с кино, продуцент e на българския филм „Мечта под наем” с участието на Мишо Шамара, Фахрадин Фахрадинов, както и на самия Христо. Филмът трябва да се появи по екраните през 2011 г.
Христо Кузманов и принцеса Виктория
Христо Кузманов и принцеса Виктория

"Подкрепете малката перла"

"Търси сътрудник продажби"

"Дебют"

"D Formation Hussars heart"

"Solar Festival"

"Drotningen Portret"
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!