НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Институтът за Съвременно изкуство в София стартира сезонa по италиански (10.09.2010)
До 23 октомври 2010г. Институтът за Съвременно изкуство (ИСИ) в София стартира новия си сезон със самостоятелна изложба на италианския художник Масимо Бартолини.

Заглавието на експозицията е „Капки” и представя една инсталация специално създадена за галериината площ. Проектът съдържа в себе си природното и в същото време ни препраща към историята на модерното изкуство и минималистичната живопис. Съвършената композиция на капките по повърхността ни карат да се замислим за неуловимите моменти, които ни заобикалят.

В изложбата е представен и пърформансът “Двойна черупка” (2001г.), собственост на Музея за модерно изкуство във Франкфурт на Майн. Той показва как общуването е най-осезаемият способ да се доближиш до един човек.

„Пърформативни скулптури” е може би най-добро описание за работите на Бартолини – при тях зрителят е от първостепенно значение...те едновременно дистанцират и привличат, създавайки визуално и психологическо безпокойство”, разказва за твореца арт редакторката Фрер Барнс.

Масимо Бартолини е роден през 1962 г. в Чечина (Ливорно), Италия, където живее и работи.
Участвал е в множество международни изложби, сред които Венецианското биенале (1999, 2009), Манифеста 4 (Франкфурт на Майн, 2002), както и в групови изяви, като „Къде? Сцени от юг: Испания, Италия, Португалия” – Музей за съвременно изкуство, Ним, Франция (2007); „Домашна ирония” – Museion, Музей за модерно и съвременно изкуство, Болцано (2007); “Екстаз: в и за алтернативните състояния” – Музей за съвременно изкуство, Лос Анджелис, САЩ (2005) и др.
Сред самостоятелните изложби на художника са: представяне в Art Unlimited Art Basel (2010); „Диалози с града”, MAXXI – Музей за изкуство на ХХI век, Рим; “Органи”, Галерия Massimo De Carlo, Милан (2008); в Музея за съвременно изкуство “Сералвеш” в Порто (2007); в галерия Ikon, Бирмингам (2007); в GAM – Галерия за модерно и съвременно изкуство, Торино (2005); в Центъра за съвременно изкуство Luigi Pecci, Прато (2003); в Stadtisches Museum Abteiberg, Мьонхенгладбах, Германия (2003); Форум за изкуство Rottweil, Германия (2000) и др.

Масимо Бартолини е един от основателите на BASE – некомерсиална художествена асоциация, създадена във Флоренция през 1998 г., съобщава ИСИ.

Масимо Бартолини
Масимо Бартолини
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!