НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Русия иска да екстрадираме художника Олег Мавромати (11.09.2010)
Руските спецслужби искали от България да екстрадира артиста Олег Мавромати, съобщи самият той. Новината на Мавромати бе тиражирана в руското електронно „Нюсленд”.
Олег Мавромати живее в България от 4 години. Той напусна родината си след пърформанс, в който се рапъва на кръст като Иисус Христос, прикован с пирони за дървото. Акцията се казва "Аз съм просто човек". Тя е отритната от православната църква и Мавромати е обвинен за насаждане на религиозна омраза.
Със същото обвинение наскоро Русия осъди двама от най-иявените си изкуствоведи Андрей Ерофеев и Юрий Саморудов за организиране на изложбата „Забраненото изкуство” през 2007. Благодарение на протестите из западната преса те успяха да избегнат атвора и бяха принудени да платят съответно - Ерофеев - 200 хиляди рубли  ($6483) и Саморудов - 150 хиляди рубли  ($4862).
Във въпросната експозиция те показват произведения, свалени от изложби в държавните галерии. Сред тях “най-опасните” картини изобразяват Исус Христос с глава на Ленин или пък Божият Син като Мики Маус. Срещу тях бе заведено дело и ги заплашваше три години затвор. Последваха десетки интелектуални протести и в крайна сметка изкуствоведите “отърваха” затвора.
 
В България Олег Мавромати живее със съпругата си Боряна Драгоева. Той е сред създателите на авангардната група „Ултрафутуро”, в която членува още Антон Терзиев, носител на наградата БАЗА за млад автор за 2010. Група „Ултрафутуро” нашумя през 2007, когато прави пърформанс-протест по време на изложба с плакати на Христо Явашев-Кристо в Художесвената академия в София. Групата създава копие-макет на една от портите на Кристо в Сентрал Парк, Ню Йорк, после членовете на „Ултрафутуро” порязват ръцете си с ножове и обагряг с кръвта си „портата”. По този начин групата заявява, че изкуството на Кристо е остаряло, конвенционално, извън поетиката на днешния ден.
Олег Мавромати се занимава с пърформанси и филми, които имат силен мазохистичен характер.
Мавромати, разпънат на кръст в Русия, акцията
Мавромати, разпънат на кръст в Русия, акцията "Аз съм просто човек", заради която е осъден за насаждане на религиозна омраза
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!