НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Интимното изкуство на Анри Матис в Билбао (15.09.2010)
Изложбената зала на Фондация ББК в град Билбао, Испания организира експозиция на Анри Матис, разкривайки една по-интимна част от неговото творчество. В изложбата са подбрани 40 от най-нежните отпечатъци на Матис. Експозицията продължава до 30 октомври 2010г.

За Матис графичните техники и рисуването не са средства за тиражиране на произведенията, „а метод да създаде едно интимно пространство”, разказва на медиите кураторката на събитието Мартин Сориа. Според нея това е и идеята, която иска да покаже на публиката самата експозиция. В нея са включени два автопортрета на художника и портрет на тримата му внуци.

„Винаги съм смятал, че рисунката е не упражняване на специални умения, а най-вече начин да изразиш вътрешни чувства и настроения”, казва авторът през 1939г.
В експозицията са включени 40 творби селектирани от 800-те му гравюри създадени през цялостното му творчество.

Изложбата проследява графичното творчество на Матис от първата му работа  „Гравиращият Анри Матис” (около 1900-1903г.) и до последната „Три глави.За приятелството”(около 1951-1952г.), в която той изобразява тримата си внуци.

Със своите изчистени и деликатни линии гравюрата с име „Пролет” (1938г.) е фокус  на събитието.

В експозицията участват примери на всяка графична техника, която Матис е използвал някога – офорти, монотипи, литографии, линогравюри, акватинти, сухи игли, гравюри на дърво и цветни отпечатъци.

Почти всички негови отпечатъци включват серии образи, с които авторът показва движението на седнала или полегнала фигура, обединяването на моделите с интериора, изучаването на човешки изражения и трансформацията на обект в по-абстрактна форма.

Анри Матис -
Анри Матис - "Пролет", 1938г.
Анри Матис -
Анри Матис - "Голямата гола", 1906г.
Анри Матис -
Анри Матис - "Седнала одалиска в тюлена пола", 1924г.
Анри Матис -
Анри Матис - "Три глави.За приятелството"
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!