НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Йоан Левиев в галерия-книжарница София Прес (15.09.2010)
Експозицията „Завръщане” съдържа 14 живописни и акварелни творби на Йоан Левиев, рисувани между 1982г. и 1989г. Това са и единствените работи, които са останали от четирите изложби на Йоан Левиев в САЩ.

След смъртта му картините му проестояват повече от 20 години в дома на брат му Милчо Левиев. До момента, в който той дарява цялото си музикално творчество на Нов Български Университет, а с него и работите на Йоан пристигат у нас.

„Повечето от платната в изложбата принадлежат към един и същ цикъл - „Песен на песните”. Интерпретацията на един от най-известните библейски сюжети започва още в Париж и продължава няколко години. В образа на цар Соломон веднага разпознаваме самия художник, който и в този цикъл смело се самоиронизира...”, обяснява дъщеря му Йоана Левиева.

“.... Аз се стремя чрез Пловдив, чрез неговите хора, да достигна нещо, което вече касае изобщо хората и изобщо света.”, разказва за себе си Йоан Левиев.

Йоан Левиев
Йоан Левиев
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!