НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Стара София оживява в акварелите на Обербауер (16.09.2010)
78 рисунки и акварели на австрийския художник Йосиф Обербауер (1853-1926), посветил една голяма част от живота и изкуството си на България, представя Софийската градска художествена галерия.  Обербауер е и сред авторите на първия кадастрален на София. Той рисува къщите, улиците, хановете, старите и вдигащите се по негово време сгради в новоосвободена България с инженерна прециозност и възторг от традициите.
 
„Това са картини и едновременно автентични документи, в които е затворен духът на времето” – казват от СГХГ
 
Йосиф Обербауер е роден в Тирол, Австрия. Проявява склонност към рисуването от малък, завършва гимназия с отличие като художник, но по настояване на баща си отива да учи инженерство. В третата година на следването си, като беден студент, решава да продаде някои от прецизните си акварели. Произведенията му срещат широко одобрение и окуражен, той записва Художествената академия, която така и не завършва поради липса на средства.
 
Идва у нас през 1889 и започва работа в Кадастралното управление на Софийската община и участва в изработването на първия кадастрален план на София
.
В изложбата е показан един от неговите оригинални „хандриси”, както дълго време са се наричали ръчно рисуваните картографски планове.
Обербауер е автор на план на махалите Банишор и Драз с видимите по това време все още останки на северната част от крепостната стена на Сердика. Този план го вдъхновява за акварела „Реконструкция на Улпия Сердика”, в който използва фактите и въображението си за да представи античния град.
 
Обербауер  рисува Несебър, Търново, Трявна, като го привличат храмовите постройки, старите къщи, гробищата, останките от крепостни стени, пазарите, населени с впечатляващо разнообразие на хора в различни носии.
 
Създава серии от картини посветени на храмове и манастири.
 
 „Картините на Обербауер са упрек за нехайството, с което са се отнасяли тогавашните градостроители към следите от минали епохи във времето на динамични промени и урок за днешните архитекти” – казват организаторите на събитието.
 
Изложбата е резултат от усилията на Музея за история на София и Софийската градска художествена галерия.
София, Йосиф Обербауер
София, Йосиф Обербауер
София - Златарската чаршия, Йосиф Обербауер
София - Златарската чаршия, Йосиф Обербауер
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!