НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Творби на повлияния от Пикасо самоук художник Арман в Жорж Помпиду (23.09.2010)
Парижкият съвременен културен център „Жорж Помпиду” представя ретроспективна изложба на на един от най-почитаните фигури в изкуството в следвоенното изкуство.

Експозицията показва почти 120 творби от втората половина на 1950 години до последните години на XX век. Работите са притежание на частни и музейни колекции и имат за цел да предложат едно различно представяне на творчеството на автора.

Самият творец е самоук художник, но до 1955г. изоставя четката и я заменя с печата, който налага на хартия или платно с един „автоматичен” замах. Повлиян от ранните авангардисти, сред които Курт Швитерс, Пикасо и Николас Веркман (печатар в стила на неопластицизма, на който основател е Мондриан) през 1958г. Арман включва в езика на творбите си голямоформатни платна и композиции от американския абстрактен експресионизъм.

Тази изложба подчертава два съществени отличителни белега в работата на Арман : замахът му, наследен от практуване на бойни изкуства (посредством изключителната селекция от заснети негови движения) и предметът като носител на нови артистични форми.

„Започнах като художник... имах физическа, практическа нужда физически да докосвам боята... Боята става обект. Доста се забавлявах така. Направих едноцветни и много шарени работи: преправих художника”, разказва Арман в интервю с Даниел Абади.

Изложбата продалжава до 10 януари 2011г. в съвременния културен център „Жорж Помпиду”, Париж.


Arman
Uploaded by centrepompidou. - Independent web videos.
Арман -
Арман - "Денят след помпейския синдром", 1984г.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!