НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Шедьоври на Бронзино от цял свят в „Палацо Строци” (24.09.2010)
Познат като Бронзино, Аньоло ди Козимо (1503-1572г.) е един от най-интересните художници от италианската школа. Като дворцов художник на Козимо I Медичи (1519-1574г.) в работите му е въплътена изискаността и сложността на стила Маниеризъм.

Посветената му експозиция е изложена в „Палацо Строци” във Флоренция до 23 януари 2011г. Това е и първата му самостоятелна изложба. Бронзино представя в работите си елегантността на двора на Медичи с „натурална” и в същото време сурова красота.
 


 

Сред най-спорните произведения на Бронзино е творбата "Алегория с Венера и Купидон", в която Марс е малко дете, посягащо към гръдта на Венера, но не защото е гладен. Тази картина поставя един неудобен въпрос, който западните изкуствоведи често избягват - защо Купидон често е бил рисуван като похотливо и лукаво бебе, въпреки че бебетата са всъщност символ на чистотата.

Характерно за стила на Бронзино е сложното преплитане на контурите на фигурите, при които зрителят се обърква коя извивка чия е и чия ръка всъщност вижда.

Тази забележителна експозиция показва 63 творби атрибутирани на Бронзино и взети от най-прочутите музеи в света, 10 работи на Бронзино и ателието му и още други направени от учителя му Джакопо Каручи – Понтормо, с когото е имал близки взаимоотношения през целия си живот.

Картините на Бронзино, са изложени заедно със скулптурите на майстори от XVI век като Триболо, Бенвенуто Челини, Бачио Бандинели и Пиерино да Винчи, които са били негови приятели. В експозицията са включени и работи на любимия му ученик Алесандро Алори.

На събитието са представени и три „липсващи” досега произведения на Бронзина, две от които се е смятало, че са изгубени: „Разпнатият Христос” нарисувана за Бартоломео Панчиатичи и „Свети Козма” дясната рисунка,която се намира до творбата на Безансон украсяващи параклиса на Елеонора ди Толедо в Палацо Вечио.
Преоткриването им хвърля нова светлина върху работата на Бонзино. Третата преди неизвестна творба е „Христос носещ кръста” приписана като една от късните му творби.

Изложбата отнела над 4 години, за да бъде съставена е начело с кураторите Карло Фалциани и Антонио Натали, които са изтъкнати експерти на Италианския ренесанс.

"Елеонора ди Толедо"

"Светото семейство", около 1527 -28г.

"Джовани, син на Козимо I Медичи", 1544-5г.
Алегория с Венера и Купидон, Национална галерия, Лондон, е от няй-странните работи на Бронзино
Алегория с Венера и Купидон, Национална галерия, Лондон, е от няй-странните работи на Бронзино
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!