НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Служители в музея в Египет откраднали картината на Ван Гог (28.09.2010)
Кражбата на картина на Ван Гог ог музея „Махмуд Халил” в Кайро на 21 август е дело на служителите в музея, категорична е местната полиция.
Преди месец от сградата на най-големия музей в Кайро посред бял ден изчезна платното „Макове”,  или „Ваза с цветя”  (30х30 см,1887) на Ван Гог. Произведението е оценено на $ 50 млн.
Сега вътрешният министър Хабиб-ел-Адли заяви, че след проучване на обстоятелствата около случая става ясно, че или служителите в музея лично са откраднали картината или са били замесени в престъплението.
На 31 автуст прокурорите разпитваха в продължение на три часа египетския културен министър Фарус Хосни. По-късно главният прокурор нареди да бъде зцадзържан зам.-министърът на културата Мошен Шалаан и четирима от пазачите на музея.  Все още няма предявени обвинения.
„Урокът от този обир е, че трябва да се прегледат отново всички мерки за сигурност в музеите, в които се съхранява египтското културно наследство” – каза пред местните вестници ел-Алди.
Това е втората кражба на тази картина от сградата на „Махмуд Халил”. Първата е през 1978г, а изчезналата творба „Макове”  е намерена 10 години по-късно в Кувейт. Подробности по тогавашното откриване на картината липсват.

Музеят „Махмуд Халил” е построен през 1930г. от египетския политик със същото име и притежава творби на Моне, Реноар и Дега.

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!