НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Защо скочиха тройно и четворно цените на артистите от Южна Корея (29.09.2010)
Докато цените на произведения от Южна Корея едва стигаха 30 хиляди долара през 2004, днес те спокойно надминават психологическата бариера от 100 000 долара. Как за шест години една държава успя да постигне толкова? – питат се западните наблюдатели.
Две гигантски международни тръжни къщи ръководят артпазара в страната – Сеулски аукционен център /създаден през 1988/ и „К-аукцион”, установен през 2005. Днес Сеул Аукцион Център е на 10-то място в света по продажби на съвременно изкуство като там се извършват 3% от всички сделки с изящно изкуство в света.
Докато корейските галерии представляват вътрешния артпазар, то аукционните къщи в страната редовно предлагат произведения на световни автори като Анди Уорхол, Том Веселман, Уилям Кунинг.
 
Панаирът за съвременно изкуство в Корея (KIAF) приключи миналата седмица със 72 хиляди посетители. 193 галерии участваха в изложението, а реализираните продажби доказват, че събитието се нарежда сред най-важните търговски мероприятия в Азия.
През тази година местният панаир за съвременно изкуство KIAF събра в едно Корейско и Световно изкуство.Тук се продадоха работи на Деймиън Хърст, Марк Куин, Рой Лихтенщайн заедно със звездите на съвременната корейска артсцена – Донг-Йо Ким, Хъйнг-К,, Канг, Кису Куон, Уфан Лий /най-скъпият корейски артист/.
Корейското изкусво се радва на елитна местна публика благодарение на многото изгряващи културни институции в страната. През 2008 в Арт Център в Корея бе кръстен на името на легендарния видеоартист Бил Виола. В същото време корейското изкуство започна да се сближава със западното лагодарение на аукционните къщи. От 2007 Кристис и Сотбис започнаха да предлагат кроейски автори на своите наддавания в Европа и Америка.
През 2009 галерия „Саачи” в Лондон започна да промотира изкуството от Сеул и организира серия от пътуващи изложби с мотото Корейско Око. През 2010 тези експозиции привлякоха 250 хиляди посетители.
В момента у нас в галерията за чуждестранно изкуство също има изложба на творци от Южна Корея. Очевидно е, че силната местна политика настъпва сериозно не само към западноевропейските пазари, но и към сцените от бившия социалистически блок.
Корейската икономика е наречена от пазарните наблюдатели „един от четирите азиатски дракона” редом с Тайван, Сингапур и Хон Конг. Икономиката на Южна Корея е на 15 място в света и доста пред развити държави като Холандия и Швейцария.
Минималистът Уфан Лий /1936/ е най-скъпият корейски артист в света
Минималистът Уфан Лий /1936/ е най-скъпият корейски артист в света
нсталация на Уфан Лий
нсталация на Уфан Лий
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!