НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Портрети на художници от Мърквичка до Кристо в галерия "Средец" (12.10.2010)
66 произведения от 61 наши художници предствят историята на портретния жанр у нас от Освобождението през 1878 до днес в галерия „Средец” на Министерство на културата.

В експозицията могат да се видят някои от най-уникалните произведения в жанра на нашите класици Иван Мърквичка, Владимир Димитров-Майстора, Илия Петров, Никола Маринов, пластични глави от Андрей Николов. Заедно с тях са подредени и произведения на съвременни майстори – Светлин Русев, Захараи Каменов, скулпторът Крум Дамянов, Свилен Блажев, Греди Асса, Вихрони Попнеделев. Макар и смятан за отживелица и академична дисциплина, портретът остава сред най-трудните жанрове в живописта, място, в което си проличава истинският талант на художника.

В изложбата в галерия „Средец” участва и портрет на Дора Бонева, рисуван от състудента й Христо Явашев – Кристо. Картината е доказателство за изключителното художническо майсторство придобито от Кристо в българската академия преди да напусне страната ни завинаги.

Изложбата бе открита от зам.-министър Тодор Чобанов


Зала „Средец”, 7 до 19 октомври, София
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!