НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Аниш Капур създаде уникален пръстен за BVLGARI (07.10.2010)

Един от най-големите съвременни скулптори в света,  Аниш Капур((1954) създаде уникален пръстен за "Булгари". Бижуто носи стила и формата на произведенията на Капур и високото качество, с което "Булгари" са известни. Това е най-малкото произведение, създадено от Аниш Капур - автор популярен предимно със своите гигантски творби от вдлъбнати и изпъкнали огледални повърхности, които деформират изображението и "обръщат света с главата надолу".

Пръстенът е създаден за десетата годишнина на колекцията „B.zero1”. Лимитираната серия е на цена от $940. 

Въпросната серия се намира много близо до стила на Капур - всички бижута от нея се определят от цилиндрични обръчи с логото на компанията. Капур моделира пръстен от отразяваща стомана поставен между две рамки от специфично розово злато.

"За пръстена избрах форма на пясъчен часовник, форма, с която съм експериментирал много. Повечето от моите огледални скуптури повтарят тази форма по различен начин и причината е, че когато гледаш във вдлъбнато огледало, виджаш света преобърнат с краката нагоре" - разкрива Аниш Капур. - "Винаги съм се интересувал от неделимата геометрична линия, тя сякаш носи уникалната човешка памет в себе си. Абстрактното изкуство е нещо, което стои между смисъла и липсата на смисъл" - добавя скулпторът и предупреждава: "Като всеки огледален обект, пръстенът не е това, което изглежда на пръв поглед."

Формата на пръстена от своя страна стана основа за нов проект на скулптора, който бе част от ретроспективната му експозиция в музея „Гугенхайм” в Билбао. Творбата посветена на пръстена /„Без име”/ бе продадена за $1,082,500 на благотворителен търг на "Сотбис" на 12 май 2010г. в Ню Йорк. Началната й цена бе едва $600,000.

Роденият в Индия британски артист Аниш Капур е един от най-скъпите съвремнни артисти.
(Приходите му от продажби за 2008 възлизат на $27 милиона).

Авторът е избрал сътрудничество с "Булгари" защото за него те винаги са били образец на високо пластично майсторство и перфектен дизайн.

Името Булгари идва от стара фамилия от български произход от Епир. В средата на XIX век Сотирио Булгари, един от известните тогава представители на рода, емигрира в Италия, където отваря първия си магазин - на улица Систина в Рим. През десетилетията красивите скъпоценни камъни и бижута стават все по-популярни, а след Втората световна война модната къща се отдръпва от стриктните правила на доминиращата френска школа и създава свой уникален стил, вдъхновяван от гръцкия и римския класицизъм, италианския Ренесанс и от идеите на известната Римска школа на златарите от XIX век.

Пръстенът на Аниш Капур за Булгари
Пръстенът на Аниш Капур за Булгари
Една от типичните огледални скулптури на Капур пред центъра Рокфелер
Една от типичните огледални скулптури на Капур пред центъра Рокфелер
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!