НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Инсталация от слънчогледови семена в Тейт Модърн (12.10.2010)
Зала „Турбина” в лондонската галерия „Тейт Модърн” показва сериите си „The Unilever” с експозиция на родения през 1957г. в Пекин - Ай Вейвей.
В момента той е един от най-влиятелните фигури в китайското съвременно изкуство. Като концептуален артист, куратор, критик, дизайнер и архитект Ай играе главна роля в развитието на китайското изкуство през последните две десетилетия.
От радикалния авангард с групата „Звезди” през 1979г. до сътрудничеството му с швейцарското архитектурно студио „Herzog & de Meuron Architekten” за дизайна на стадиона „Птиче гнездо” за олимпийските итри в Пекин през 2008г.

Инсталацията „Слънчогледови семена” е създадена от милиони миниатюрни идентични, но единствени по рода си произведения. Въпреки че изглеждат реалистични семената са ръчно направени от порцелан.

Всяка семка е оформена и нарисувана самостоятелно от специалисти в ателиета в град Джингдежен, Китай. Стотици надарени ръце са положили усилия за направата на този проект.

Простирайки се в зала „Турбина” и наброявайки 100 милиона семена те оприличават един безкраен пейзаж.

„Слънчогледови семена” е инсталация, която може да бъде усетена и докосната. Ходенето по семената контрастира с труда и прецидността за изработване на обектите. Порцеланът от своя страна е синоним за Китай и за проекта си Ай Вейвей е използвал традиционни методи на изработване.

Ай Вейвей има множество експозиции по цял свят, включително и самостоятелните му изяви в музей „Mori Art”, Токио и „Haus der Kunst”, Мюнхен. Той е и основател на дизайнерската компания „Fake Design” и сътрудник на „China Art Archives and Warehouse” в Пекин.

Експозицията може да бъде видяна до 2 май 2011г. в зала „Турбина” в Тейт Модърн.


Ай Вейвей
Ай Вейвей
стадион
стадион "Птиче гнездо" създаден специално за Олимпийските игри в Пекин през 2008г.
Инсталация
Инсталация "Слънчогледови семена"
Инсталация
Инсталация "Слънчогледови семена"
Инсталация
Инсталация "Слънчогледови семена"
Инсталация
Инсталация "Слънчогледови семена"
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!