НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Градската галерия напомня за легендите на 90-те които избягаха в Америка (14.10.2010)
Изложба в градската галерия напомня за най-интересните авангардни художници у нас, групата, събирана около галерия XXL през 90-те години. Изложбата „Реминисценции от 90-те” продължава до 21 ноември и в нея могат да бъдат видени произведения, показани някога в XXL, взривявали обществото до степен, в което днешните творци не се и опитват да достигнат.
Куратори на експозицията са Иван Кюранов и Свилен Стефанов.
 
Макар и престанала да съществува отдавна, галерията все още пази своето неопетнено име - там, където провокативни нетрадиционни акции на младите от 90-те намериха своето място. Споменът за нея й продължава да влияе на съвременните поколения творци и да определя техните акции.
 
Сред най-популярните от тях са Косьо Минчев, Хубен Черкелов и Георги Тушев – троица, която създава първите графити из страната, а по-късно е обединена от манифеста на Свилен Стефанов. Въпросният текст забранява на артистите да носят бради, да се напиват и т.н. – с една дума скъсва с всичко, което дотогава се е смятало за характерно за художниците.
 
„…Това, което отличава тези художници, е ясното желание за социален радикализъм в изкуството, който да говори за проблемите на обществото, нравствените мутации, политическите перверзии и дори срещу конюнктурната квазиангажирана позиция на определени артистични среди. Съществува желание за ново нравствено действие, насочено към смяната на социалното въображение, но това не е търсене на пряка дидактика, а опит за активиране на процеса на автокомуникация у всеки един изкушен от съвременното изкуство зрител…”, пише Свилен Стефанов, във връзка с дейността на тази формация.
 
Изложбата в СГХГ включва видео, фотография, живопис, инсталации и обекти, създадени и показвани в изложбите на галерия XXL от най-активния период на съществуването на групата – между 1994 и 2003 г.
 
През ноември пък в галерия „Академия” ще бъдат показани новите произведения на авторите, много от които отдавна правят кариера в Ню Йорк.
 
Някои от най-популярните изложби, инициирани от кръга XXL са: „Косьо, Хубен, Тушев” (1997), „Измерения на насилието” (1998), „Gangstart” (1998), „Антифеминизъм / Антимачизъм” (2000), “Да нариташ културата” (2000), „Българският пейзаж като метафора” (2001), както и цикълът изложби „Нови радикални практики” (от 1997 до 2001).
 
 
ГРУПА XXL
РЕМИНИСЦЕНЦИИ ОТ 90-ТЕ
 
12 октомври – 21 ноември 2010, откриване 12 октомври (вторник), 18.00 ч.
 
Георги Тушев -
Георги Тушев - "Те не са гангстери, те са художници",1999г.
Иван Кюранов -
Иван Кюранов - "Войната продължава", 1996г.
Косьо Минчев -
Косьо Минчев - "Понякога всеки иска да вкара нещо",1997г.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!