НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
3200 eвро за Портрета на Хитлер от Никола Михайлов на търг в Мюнхен (16.10.2010)

За 3200 евро бе продаден в Мюнхен Портрет на Адолф Хитлер в профил, рисуван от българския художник Никола Михайлов. Картината бе с начална цена 2000 евро, а наддаването бе организирано от аукционна къща Hermann Historica. Мотото на събитието бе „Германски исторически колекции от 1914 до днес”.

Каталогът на аукциона изтъкваше, че българинът Никола Михайлов, е сред най-добрите портретисти на 20ти век, рисувал царското семейство – Фердинанд, Борис, принцесата на Прусия, Мусолини и Хитлер, Йозеф и Магда Гьобелс, шведския крал Карл. Според каталога той е получавал между 10 000 и 20 000 райх марки за своите портрети, което за времето си е било значителна сума. Разиграваната картина се е появила като резултат от срещата между Никола Михайлов и фюрера – среща, която Хитлер поискал след като видял портрета на Мусолини, рисуван от българина през 1931 г, твърдят организаторите на търга.

У нас в последните години е разигравана само една картина на Никола Михайлов на търг – Портрет на Кирил Христов, продаден за 7650 лв. от аукционна къща Сезони Форум през февруари 2009.
 

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!