НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
"Хитлер" стана културен хит (19.10.2010)

Изложбата „Хитлер и германците”, която бе открита на 16 октомври в историческия музей в Берлин се оказа най-посещаваното културно събитие в Европа. Само първия ден над 4000 души са посетили експозицията, а през уикенда хората се оплакаха, че чакали на повече от час и половина на опашка.

„Хитлер и германците” привлича като магнит туристите в града. Индийски посетител се оплака пред „Арт Дейли”, че чакал близо два часа на опашка за билет, но си струвало, „защото вече може да обясни на своите сънародници, че демократичният вот е правилният”

Организирана близо седем години, изложбата бе под постоянен прицел на критиците и медиите. Мнозина социолози бяха притеснени, че събитието ще даде повод на неонацистките да се вдъхновят за някои акции. По тази причина изложбата не включва записи от речите на Хитлер както и никакви документи, което биха намекнали за негова харизма или магнетизъм. Това е първият опит на германците да се преборят с табуто „Хитлер” и да се опитат да преодолеят драмата със собственото си минало. В действителност експозицията изследва обществото, което е направило появата на феномена Хитлер възможен.

Как човек, изглеждащ преди всичко посредствен и маргинален, живял по евтини мъжки хостели във Виена, е успял да стане почти митичен лидер на германския народ.
Животът на всички ни е повлиян от него, казват организаторите. Мнозина посетители над 70 пристигат от всички краище на Европа да видят изложбата. Преживели като деца нацистката окупация, те сега споделят, че чувстват нужда да видят подобно събитие и да опознаят по-ясно обстоятелствата определили тяхното минало.

 

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!