НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Най-скъпият съвременен френски артист 10 пъти по-евтин от Деймиън Хърст (25.10.2010)

Най-скъпият френски артист е 10 пъти по-евтин от британския шампион Деймиън Хърст – става ясно при сравнение на цените от продажбите на търгове и на панаири.

Произведението на Хърст „Истинският артист..." бе продадено за 3,5 млн паунда от галерия Белият Куб по време на Фрийз, Лондон. В същото време  най-високата цена за френски автор за момента е Жул Балинкорт за работата му US World Studies ІІ са платени  346 хиляди долара. Работа на Балинкорт заема и второ място в таблицата на френските съвременни автори – 260 хил. долара е дал колекционер за Сляпата Съдба на търг в Ню Йорк.

Прави впечатление, че най-скъпите френски произведения не са продадени в родината им, а най-често на аукциони или от галерии в Лондон, Ню Йорк и Мадрид. В това отношение някога арт столица Париж също изостава драматично зад лондонския си конкурент, а всеки знае, че именно родните колекционери са хората, които вдигат цените на един автор в съвременния свят.  
Докато британските артисти Аниш Капур и МакКуин наскоро реализираха продажби за 800 000 хиляди паунда на Фрийз Лондон, френските им колеги заемащи трето, четвърто и пето място Филип Паския, Жан Мишел Отонийл, Ксавиер Вилан в класацията се движат между 95хиляди и 115 хиляди долара.
 

На десето място в таблицата за 2010 е дуетът Пиер и Жил – техният рекорд за 2010 е 94 хиляди долара, постигнат обаче не в Париж, а в Мадрид. Пиер и Жил са френският аналог в на британците Гилбърт и Джордж, създатели на гей изкуството в света, сред чиито добри цени е фотоинсталацията "На нейно величество" , продадена за  2,9 млн. паунда. /те са и рекордьори в жанра фотография за целия свят/. Пиер и Жил неотдавна направиха изложба и в Софийската градска художествена галерия.
 

най-скъпото съвременно френско произведение за 2010 - US World studies II продадено за 346 хил. долара
най-скъпото съвременно френско произведение за 2010 - US World studies II продадено за 346 хил. долара
Пиер и Жил - британският аналог на Гилбърт и Джордж и около 30 пъти по-евтини от тях
Пиер и Жил - британският аналог на Гилбърт и Джордж и около 30 пъти по-евтини от тях
Гилбърт и Джордж, На нейно величество е най-скъпата фотография в света - инсталацията е продадена за 2,9 млн долара
Гилбърт и Джордж, На нейно величество е най-скъпата фотография в света - инсталацията е продадена за 2,9 млн долара
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!