НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Интимно за Васка Емануилова и Открито за нейната сексуалност (28.10.2010)
До 22 ноември в галерия Васка Емануилова може да се види изложбата „Интимно” в която живописецът Греди Асса разкрива своите вълнения от сексуалнстта и сетивността в  скулпторите на Васка Емануилава.
„Интимно” е всъщност една картина на Греди Асса посветена на Васка Емануилова като човек и творец едновременно. Произведението само по себе предствлява цяла изложба, тъй като е събрало най-интимните кътчета от чувствителността на авторката заедно с нейната сетивност в изкуството.
Васка Емануилова е един от майсторите на женското тяло в българската скулптура. Нейните произведения са запомнени и с факта, че тя самата е жена, увлечена от женската сексуалност. Това е друг вид сетивност от мъжкото чувство към женското тяло и всъщност изключително смело и съвременно изкуство. Поставянето на гей-сетивността като естетически различен факт в арта започва в Западна Европа през 60-те с англичаните Гилбърт и Джордж.
„За първи път усетих една нова сетивност и то в жена, която разказва за своите проблеми, било то феминистки, сексуални, социални... Фигурите бяха разположени като своеобразен танц, в който се появяваха въртеливи движения. Самите теракотени тела излъчваха някаква сексуалност. Дали беше зов и рев на младата жена, която иска да бъде разкрепостена?” – пише Греди Асса в текст към изложбата.

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!