НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Пейзажи от пет века и няколко континента (02.11.2010)
70 пейзажа от пет века и няколко континента подреди в изолжба Националната галерия за чуждестранно изкуство. С експозицията музеят празнува своята 25 годишнина. Картините отразяват различния поглед към природата. Първоначално, през 16 век тя представлява израз на човешката душевност. В по-късни години пейзажът става самостоятелен жанр в изкуството преминавайки през почти всички стилове – от картините тип „пощенска картичка”, през импресионизма, експресионизма, декунструвистките течения на 20 век. В наши дни този вид изкуство е повод да се замислим за околната среда и влиянието на човека върху нея.
Сред авторите са Чезаре Бертолоти (1854 - 1932) - Италия, Пиер Алари - Франция, Людвиг Дил (1848 - 1940) - Германия, имена от Японияу и Турция, Египет, Русия, Унгария, Испания.
Картините са стигнали до НГЧИ по различни пътища – някои от колекцията на Цар Фердинанд, други – чрез Международнато триенале на реалистичната живопис, провеждано в София по времето на социализма.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!