НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Наситено розовия 24.78-каратов диамант се продаде за рекордна сума от $ 46 млн. (16.11.2010)

На 16 ноември 2010 г.  се състоя аукциона на Сотбис за скъпоценности в Женева. Всички погледи бяха обърнати към събитието, не само защото това е най-крупния аукцион за произведения на висшата бижутерия, състоял се в последните 30 години, но и защото се предлагаше един от най-редките камъни в света – наситено розов 24 каратов диамант.

 Първоначалната оценка на диамантения пръстен беше между $ 27 млн. и $ 37 млн. и мнозина предсказаха грандиозен провал поради липса на купувач. За сравнение, през 2008 г. Кристис продадоха 35,56 каратовия син диамант, известен като Wittelsbach,  за $ 24 млн. За всеобщо учудване на злите езици, диамантът не само че намери своя купувач, но и беше продаден за рекордната сума от $ 46,158,674 – почти два пъти повече от първоначалната цена за наддаване.
 
Не остана скрит и купувача – това е известният лондонски бижутер Лауренс Граф (Laurence Graff), който веднага преименува рядката придобивка на свое име – „The Graff Pink”. Това е същия човек, който купи и легендарния Wittelsbach, диамант от Кристис. „Очевидно той е човек, който иска да притежава всички редки камъни на света” бяха едни от коментарите на събитието.
 
Американският институт по геология (GIA)  класифицира диаманта като тип IIа, които са най-прозрачните камъни и в редки случаи като този са оцветени. Това го причислява към двата процента скъпоценни камъни по света с подобни качества. Продавач е прочутия американски бижутер Хари Уинстън, който го поръчва преди 60 години.
 
Още един рекорд беше подобрен – 550-те предмета, предлагани на търга се продадоха за общата сума от  $ 103 млн. – най-голямата до момента за единична продажба на бижута.
 
Колекциите, които се предлагаха са ненадминати по престиж и включват скъпоценности на личности като Кристина Форд, Кристина Онасис, гривна изработена с диаманти и рубини от Петочи (Petochi), бивша собственост на контеса Мона Бисмарк, уникална диамантена гривна, изработена от Картие (Cartier) през 1938 г. за  Абас Хилми II Бей – последния хедив на Египет и Судан.
 
Поради нарасналия световен интерес към цветните диаманти, на аукциона се предлагаха значително количество от тях. Наситено розов 4,59 каратов диамант, ослепителен жълт 12,16 каратов пръстен със сърцевидна форма, обици от Александре Реза с изящен син диамант са само малка част от предлаганите на търг произведения на висшата бижутерия.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!