НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Аукциона на Сотбис за съвременно изкуство през ноември събра главозамайващите $ 222,454,500 (17.11.2010)
На 9 ноември 2010 г.  се състоя дългоочаквания аукцион на Сотбис (Sotheby’s) за съвременно изкуство в Ню Йорк, оценен първоначално на $ 214 млн. Това е показателно за пазара на съвременно изкуство, който непрекъснато покачва стойностите си. За сравнение, през май 2008 г. когато общата стойност на предложените на търг произведения беше едва $ 47 млн., до ноември 2009 г., тя се покачи на $ 134 млн., а през май 2010 г.  достигна $ 190 млн.
 
На сегашният аукцион, шест картини се продадоха за повече от $ 10 млн. За пореден път произведения на поп арта са хитовете на вечерта. Голямата бутилка от Кока-Кола на Анди Уърхоу ("Coca-Cola [4] [Large Coca-Cola],") беше продадена за сумата $ 35 млн., като първоначалната й оценка беше $ 25 млн. Купувачът е наддавал по телефона, но въпреки това самоличността му не остана скрита – това е милиардерът и колекционер на изкуство Стивън  Коен. Продавачът е куратора Елизабет Реа, която купува произведението за $ 143,000 от аукцион на Кристис (Christie’s) в далечната 1983 г. – време, когато картините на Уърхоу отчитат значителен спад.
 
Това произведение е и с историческа стойност, защото оповестява раждането на Поп арта през 1962 г. То е с много големи размери – бутилката е по-голяма от човешки ръст, като е изпълнена с черна акрилна боя върху платно. Прилича на машинна щампа, но е едно от последните произведения, които Анди Уърхоу рисува ръчно. Самият той споделя, че това, което харесва относно „Кока-Кола” е факта, че всички я пият – от холивудските звезди до обикновения работник, или с други думи – есенцията на Поп арта.   
 
$ 22,5 млн. достигна произведението без заглавие на роденият в днешна Латвия американски художник Марк Ротко. Той работи в течението на абстрактния експресионизъм, което се развива в САЩ в годините след Втората световна война. Платното на Ротко е всичко, което поп арта не е – то е визуален образ на емоционалния заряд на художника, който чрез своите големи цветни правоъгълници ни приканва на съзерцание на чистата емоция. Купувачът на Ротко този път не е руски олигарх, както стана с произведението му „Бял център (жълто, розово, и лавандула върху роза)” продадено през 2007 г. за рекордните $ 72,8 млн., а е от азиатски произход, който е пожелал да остане анонимен.
 
„Фигура в движение” на Франсис Бейкън беше продадена за $ 14 млн., като очакваната сума беше $ 7 – 10 млн. Продавачът е личният лекар на Бейкън, д-р Пол Брас, който получава картината като подарък през 1985 г, когато най-високата цена достигната на аукцион на Бейкън е $ 500,000.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!