НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Непоказвани археологически съкровища от Черно море до Кавказ ще бъдат представени в Берлин (24.11.2010)
Наскоро отвореният след основен ремонт и разширяване, Neues Museum в Берлин ще представи изложба на антики от 10 в. пр. хр – 7 в. сл. хр. Експозицията се открива на 26ноември 2010 г. и ще продължи до 13 март 2011 г.  Тя става възможна благодарение на съвместното сътрудничество и серия от проучвания на Департамента за праистория и ранна история на музея в Германия и Института за археологически проучвания в Любляна. То се осъществява през XIX и ХХ век в района на Кавказ и Южна Русия.
Изложбата се фокусира върху слабо изследвания период от историята на Европа, като ще предостави археологически находки от Х век пр.н.е до VII век сл.н.е. В повечето случай експонатите се намират в частни колекции в Русия, които ги предоставят за изследване. Тази изложба заема специално място в историята на изследванията, защото служи за модел за съвместна работа не само между две отделни институции, но и между самите частни колекционери, които доброволно предоставят колекциите си.
Обсега на изложбата е във времето на т. нар. „Желязна епоха” за Европа. Тя е известна с това, че има рязко занижаване в качествата на произведенията, което се дължи на спад на нивото на жизнения стандарт. Това е период. в който Европа е разтърсвана от войни и нашествия на варвари от Азия. Най-често срещаните произведения на изкуството са свързани с военното дело – като конски муниции, наколенници, брони, шлемове, мечове и други. Един от най-ценните екземпляри в изложбата е сребърен щит с глава на кон. По този начин тематично е озаглавена и самата изложба – „Сребърния кон”.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!