НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
На поп арт, китайски монети и Калдер ще заложат колекционерите през 2011 г. (25.01.2011)

Пазарът на изкуството през 2010г. показа, че криза в изкуството няма, особено след като се появиха и нови заможни купувачи от Азия.

Новата сигурност в пазара на изкуството позволи на Сотбис да продадат произведения за $ 4,3 милиарда – това е с 87% повече от $2,3 милиарда, които спечелиха през 2009г. Съперниците  от Кристис обявиха, че стойността на произведения от аукциони и частни търгове е $5 милиарда – с 51% повече от 3,3 милиарда през предишната година.

Тази година се очаква колекционерите да похарчат повече пари за изкуство, създадено от 1950г. насам. Разбира се,  в тази категория влиза пантеонът на поп арт художниците, водещ сред които е Анди Уърхол. Миналата година Уърхол продаде 1256 произведения за общо $367 млн., за разлика от 983-те произведения, продадени през 2009г. за $125 млн.

Други автори, които работят в годините след Втората световна война (условно за начална дата на „съвременното изкуство” се смята 1945г.) са Жан-Мишел Баскиа с неговия хаотичен маниер на рисуване, изкристализирал след 1980г., също така, Герхард Рихтер с неговата специфична живопис, използваща медията на фотографията. Сергей Скатершиков, руски анализатор на пазара на изкуството, отбеляза, че в последно време се забелязва нарастване на търсенето на тези двама художника и съответно – повишаване на цената.

 

Колекционеритe преследват качеството, но сега те искат да инвестират в нещо интересно и вълнуващо”, споделя Майкъл Моузес, съосновател на Мей Моузес Ол Арт Индекс (Mei Moses All Art Index), който следи за движението на хилядите произведения, които са продадени повече от един път на голям аукцион.

 

Новите колекционери от Китай продължават да наддават за висококачествени произведения на изкуството, като в последно време Хонконг засенчи Женева в пазара на бижута и часовници.

Китайският порцелан и съвременно изкуство ще се продават добре през 2011г.,  след като експертите казват, че колекционерите започват да се интересуват все повече от китайско съвременно изкуство, което е малко познато на западния свят преди китайската културна революция, започнала през 1966г.

Един от тези художници е Дзанг Дакиан (1899-1983), познат с използването на техники, традиционно използвани в китайската калиграфия, за своите абстрактни композиции.

Миналата година колекционерите купиха негови произведения за общата сума от $152,7 млн., за разлика от 2009г., когато неговите произведения бяха продадени за общо $17 млн.

Друг един аспект на пазара на изкуството е нарастващия интерес към китайските монети. Аукционната къща от Далас  „Heritage Auctions” казват, че на техните аукциони, китайската валута предизвика бум през миналата година, особено онези монети от миналото десетилетие, които съдържат щастливото число 8. 

През април 2010г., „Heritage” продадоха китайски юан с номинал 10,000 за $138,000 - това е златна монета, произведена през 2002г. в чест на годината на коня. Собственикът на аукционната къща заявява, че цените за чуждестранни  монети с колекционерска стойност варират от $5,000 до $500,000.

 

Колекционерите, които желаят да купуват големи скулптурни произведения, трябва да бъдат наясно, че цените на подобни произведения – от антични бюстове до стабили и мобили на Александър Калдер,  ще се задържат високи.

 

Alexander Calder
Alexander Calder
Zhang Daqian -  'Temple at the Mountain Peak.'
Zhang Daqian - 'Temple at the Mountain Peak.'
Китайска монета с номинал 10,000, продадена за $138,000
Китайска монета с номинал 10,000, продадена за $138,000
Pablo Picasso –
Pablo Picasso – "La lecture"
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!