НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба на един от най-влиятелните съвременни художници – Герхард Рихтер ще бъде представена в Германия (03.02.2011)

„Извън фокус. Изкуството след Герхард Рихтер” – изложбата, проследяваща значението на един от най-влиятелните съвременни художници – Герхард Рихтер, ще бъде открита на 11-ти февруари 2011г. в Хамбург Кунстхале (Hamburger Kunsthalle). Тази изложба за пръв път ще представи и изследва значението на родения през 1932г. германски художник - Герхард Рихтер за света на изкуството в ерата на постмодернизма. Неговите ранни произведения ще бъдат съпоставени с произведения на автори, родени след 1960г.

 

Инвенцията, която Герхард Рихтер създава, е замъгляването (образ, който не е на фокус), „размекването на контурите” и деформацията на образа, който е взет от фотографското изображение. Подобно замъгляване на образа не е нещо ново – то е известно още от изкуството на високия ренесанс и Леонардо да Винчи (сфумато ефекта), но за първи път то се прилага към цялостното изображение. Целта на Герхард Рихтер е да представи по този начин образа, който съзнанието ни запечатва по най-достоверния начин. Защото „окото не може никога да запомни онова, което е видяно, а помни само контурите, които са замъглени”.

 

Герхард Рихтер е роден през 1932г. в Дрезден, който се намира в пределите на Източна Германия. Семейството му е става част от нацисткия режим, а ужасът, смъртта и насилствено вкоренена идеология го преследват още от ранно детство. Той успява да избяга в Западна Германия, малко преди да бъде издигната Берлинската стена през 1961г. Става студент в Дюселдорф – града, свързан неизменно с името на най-влиятелния артист в Европа от втората половина на ХХ век – Йозеф Бойс.  Но за разлика от него,  той не тръгва по пътя на инсталацията, а по пътя на онова, което е най-характерно за изкуството от времето преди модернизма, а именнo-живописта и фигуративното. Но тази живопис, съвсем не е като живописта преди ХХ век, а напротив – по своите характеристики тя предшества времето и посочва пътя, по който изкуството ще поеме.  Неговото изкуство е едно своеобразно прераждане на живописта от духа на поп арта, Флуксус и концептуализма.  Рихтер изключително много се интересува от чисто визуалния език на изкуството, като самия той споделя, че изкуството трябва да се отдели от историята на изкуството и да се гледа на него като на чисти изображения, а не цитати, които разказват история или искат да представят определено становище или идеология.  

 

В изложбата ще бъдат представени неговите произведения, в които той смесва медиума на фотографията и медиума на живописта. В момента, в който неговите произведения се появяват, те влияят на множество млади художници и фотографи, които започват по същия начин да „замъгляват” своите фигуративни и абстрактни произведения. Именно чрез разтопяването на контурите и деформирането на образа, художниците се движат на границата на реализма и абстракцията в пресъздаването на „реалността” около нас.  Освен това, този образен език не повлиява единствено на художниците, но и на популярната култура и в частност на рекламата. Образите извън фокус стават изключително популярен прийом в тази индустрия. Това, от своя страна, още веднъж демонстрира влиянието на „високото” върху „ниското” изкуство, както и общия образен език, който използват в епохата на постмодернизма.

 

Измежду художниците, чиито произведения ще бъдат представени на изложбата са: Пабло Алонсо, Дейвид Армстрог, Майкъл Енглер, Бил Якобсен, Адам Янковски, Волфганг Кеслер, Ралф Питърс и много други, които експериментират с похватите на Герхард Рихтер.

 

Изложбата ще продължи до 22 май 2011г, като по същото време протича паралелна изложба в Bucerius Kunst Forum в Хамбург, изследваща смущаващите картини по действителни събития на Рихтер от 60-те години ( 5-ти февруари – 15 май 2011г).

 

Gerhard Richter  - S. mit kind
Gerhard Richter - S. mit kind
Gerhard Richter - Betty. 1988
Gerhard Richter - Betty. 1988
Gerhard Richter - Tulpen
Gerhard Richter - Tulpen
Gerhard Richter - Woman Descending the Staircase
Gerhard Richter - Woman Descending the Staircase
Gerhard Richter - Zwei Liebespaare
Gerhard Richter - Zwei Liebespaare
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!