НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Едни от най-важните аукциони за съвременно, модерно и импресионистично изкуство ще се проведат през февруари (07.02.2011)

Още в началото на седмицата „Сотбис”Лондон ще проведат аукцион за импресионисти и модерно изкуство, който ще се състои на 8-ми и 9-ти февруари 2011г. Това е един от най-дългоочакваните аукциони от колекционери и критици, като събитието беше оповестено още през 2010г.  Водещото произведение на вечерния аукцион на 8-ми февруари е картина на Пикасо, рисувана през 1932г.  „La Lecture” (пр. от фр. – „Четивото”). Това е една от най-емблематичните картини, създадена от художника, като модела, който му позира е малолетната Мари Терез, с който той има връзка. Първоначалната оценка на произведението е £ 12 млн. - £18 млн., като се очаква то в пъти да надмине тази цена. На аукциона ще бъдат включени още 6 произведения на Пикасо, както и едни от най-важните произведения на Джакомети, Моне, Реноар, Миро, Рене Магрит и произведения на Марино Марини, които за пръв път ще бъдат предложени на пазара.

 

На дневния аукцион, който ще се проведе на следващия ден, ще бъдат представени множество произведения на модернизма и поантилизма. Аукционът ще предложи множество примери от импресионизма, сред които най-голям интерес предизвикват Мане, Реноар и Писаро. Освен това ще бъдат предложени две швейцарски колекции, съдържащи едни от най-емблематичните примери за европейски модернизъм, като повечето произведения са придобити директно от художниците. Тези колекции включват произведения на Хуан Грис, Джорджо де Кирико, Хуан Миро и много други. Маслена картина на Фернанд Лежер, кинетична скулптура на Наум Габо, две произведения на Марк Шагал и група от произведения на Пикасо върху хартия са сред най-високо оценените произведения.

 

На 10-ти февруари, отново Сотбис, Лондон ще посвети аукцион на една от най- интересните частни колекции от съвременно и модерно изкуство. Аукционът носи наименование: „Поглед отблизо – Частна колекция” (Looking Closely: A Private Collection). Тази ненадмината селекция от творби, представя хода на изкуството в епохата на модернизма и постмодернизма. Тя представя 60 произведения, измежду които са творби на Салвадор Дали, Модилиани, Алберто Джакомети, Марк Шагал, Хуан Миро,  Лусиен Фройд, Франсис Бейкън, Александър Калдер и Едуардо Чилида. Колекцията е събирана повече от 30 години и е оценена на повече от £ 45 млн.

 

На 15-ти и 16-ти февруари ще се състои аукцион, отново на Сотбис в Лондон, който ще представи извънредна селекция от творби на съвременното изкуство. Сред водещите произведения на този аукцион са „Абстракция” на Герхард Рихтер, създадена през 1990, с размери над 4 кв. м. Първоначалната оценка е £ 5 млн. - £ 7 млн. Тя е следвана от „Девет пъти многоцветна Мерилин” на Анди Уърхол, оценена на £ 2 – 3 млн. Освен това ще бъдат представени сто килограма от порцелановите семки на Ай Уейуей (Ai Weiwei), които в момента са ключова инсталация в Тейт Модърн. Оценени са между £ 80,000 и £ 100,000. На 16-ти февруари, аукционът ще продължи със своята дневна сесия.

 

Конкурентите от Кристис не остават по-назад, като месец февруари ще протече и при тях под знака на импресионизма, модерното и съвременното изкуство. На 9-ти февруари в Лондон ще бъдат организирани два поредни аукциона – на „Импресионизъм и модерно изкуство” и на „Изкуството на сюрреализма”. Първоначалната оценка на произведенията, които ще бъдат представени на първия аукцион е от £73,880,000 до £109,060,000. Бъз съмнение, гвоздеят на този аукцион е „Nature morte à “L’Espérance”- натюрморт на Пол Гоген, създаден през 1901г. по време на престоя му в Таити. Произведението е представяно в едни от най-прочутите музеи по света през последните 20 години и първоначалната оценка е между £ 7 и £ 10 млн. Освен това ще бъдат представени произведения на Андре Дерен, Жорж Брак, Пабло Пикасо, Анри Матис и много други. На аукциона на сюрреализма, произведението, което предизвиква най-голям интерес е L’aimant на Рене Магрит, създадена през 1941г. и оценена на £3,5 - £5,5 млн. Освен това ще бъдат предложени на търг произведения на Салвадор Дали и Ив Танги. Общо произведенията са 32, първоначално оценени на  £19,200,000 до  £28,100,000.

 

На 16-ти февруари в Лондон, Кристис ще проведат своя аукцион за съвременно изкуство. Ще бъдат предложени 64 произведения, които се очаква да се продадат за над £ 51 млн. Сред най-скъпо оценените произведения са автопортрет на Анди Уърхол, оценен на £ 5 млн. и скулптура на зимни мечета на Джеф Кунс, която за първи път ще бъде предложена на аукцион. Първоначалната оценка е £2,5 млн.

 

Аукционна къща „Филип де Пюри” (Phillips de Pury) ще представи два аукциона за съвременно изкуство през февруари – на  17-ти и 18-ти в Лондон. На първия аукцион ще бъдат представени 29 произведения, оценени между £5,820,000 и £8,550,000. А на 18-ти –  271 произведения, оценени между £3,536,0000 и £5,056,500. В тях ще бъде включена и „Колекция на съвременно изкуство Валенсия” (Valencia Contemporary Art Collection). Тя представя изключителна селекция от съвременно изкуство, концентрираща се главно върху медиума на живописта през последните две десетилетия. Собственикът ще предостави 94 произведения, включени в първата половина на аукциона за съвременно изкуство на 18-ти февруари. Произведенията, които предизвикват най-голям интерес са няколко. На първо място е картина на Жан-Мишел Баския (Jean-Michel Basquiat) от 1985г., с наименование „Overrun”, оценена между £ 1 млн. и £ 1,5 млн. Произведение на Лучио Фонтана от 1964г, в което той изследва третото измерение, като нарязва с нож повърхността, е оценено на  £400,000 – 600,000. Само седем произведения от този тип са направени от художника. Тондо на

 британеца от индийски произход Ракиб Шоу (Raqib Shaw), наречено „И неговите кървави сълзи ще удавят градовете на хората II” (And his tears of blood will drown the cities of men II) създадено през 2008г. е с първоначална оценка £600,000 – 800,000. Също така ще бъде предложена рядка картина на Иля и Емилия Кабаков (Ilya & Emilia Kabakov), както и подготвителна рисунка на Кристо за проекта, който все още чака одобрение от правителството „По реката – проект за река Арканзас, Колорадо”.

Ai Weiwei - Sunflower Seeds
Ai Weiwei - Sunflower Seeds
Alberto Giacometti - Diego
Alberto Giacometti - Diego
Amedeo Modigliani Frans Hellens, Painted in 1919
Amedeo Modigliani Frans Hellens, Painted in 1919
Francis Bacon Three Studies for Portrait of Lucian Freud, 196
Francis Bacon Three Studies for Portrait of Lucian Freud, 196
Jean-Michel Basquiat Overrun
Jean-Michel Basquiat Overrun
Lucian Freud Self Portrait, Executed in 1952
Lucian Freud Self Portrait, Executed in 1952
Lucio Fontana, Concetto spaziale, Attese, 1964
Lucio Fontana, Concetto spaziale, Attese, 1964
Marc Chagall Bethsabée, Painted in 1965
Marc Chagall Bethsabée, Painted in 1965
Pablo Picasso (1881-1973), La Lecture, 1932.
Pablo Picasso (1881-1973), La Lecture, 1932.
Raqib Shaw, And his tears of blood will drown the cities of men II
Raqib Shaw, And his tears of blood will drown the cities of men II
Rudolph Stingel, Untitled, 2002
Rudolph Stingel, Untitled, 2002
Salvador Dalí Portrait de Paul Eluard, Painted in 1929
Salvador Dalí Portrait de Paul Eluard, Painted in 1929
Девет пъти многоцветна Мерилин, на Анди Уърхол
Девет пъти многоцветна Мерилин, на Анди Уърхол
Джеф Кунс - Зимни мечки
Джеф Кунс - Зимни мечки
Иля и Емилия Кабакаво - Картина върху статив
Иля и Емилия Кабакаво - Картина върху статив
Кристо - По реката. Проект за река Арканзас, Колорадо
Кристо - По реката. Проект за река Арканзас, Колорадо
Наум Габо - Кинетична конструкция
Наум Габо - Кинетична конструкция
Тони Крейг - Вивариум, 1988
Тони Крейг - Вивариум, 1988
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!