НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
В месеца на виното и любовта, галерия „Сезони” ще представи изложба на Димитър Грозданов и Ива Кръчмарска (15.02.2011)

След изключително успешната изложба на Магда Абазова, столичната галерия „Сезони” подготвя изложба на проф. Димитър Грозданов и неговата бивша студентка, завършила специалност „Текстил” в НХА – Ива Кръчмарска. Официалното откриване ще се състои на 17-ти февруари от 18.00ч., като публиката ще има възможността да се наслади на експозицията до 2-ри март 2011г.

Тази изложба има няколко ясноти и много неизвестни. Ясно е самото заглавие, носещо символиката на Кръчмарска-Грозданов и смисъла от афиша, където две чаши са композирани като пясъчен часовник.

Преподавател и негова бивша студентка, разделени възрастово от няколко десетилетия, са разделени и от наименованията на творбите. Работите на Ива Кръчмарска се наричат "Начало", а работите на Димитър Грозданов "По средата". До тук сякаш анекдотът преобладава, а всъщност става въпрос за една изложба, която е пределно лаконична, опростена и концептуално ясна. Именно тук се срещат нейните автори - в строгостта, безусловността и чистотата на черното и бялото. И от тук започват многото неизвестни, състоящи се в индивидуалните подходи и вплетени във всяка една творба. 

Димитър Грозданов е един от най-значимите автори в България от периода на 80-90те и до днес. Роден на 03.10.1951г., завършил Изкуствознание в Национална художествена академия. Критик и художник, фигурата на Димитър Грозданов е основен проводник на промените, на радикалните прояви в началото на 90-те, когато българското изкуство рязко скъсва с установените дотогава стилове и порядки. През 1991 г. той става главен редактор на месечното списание „Изкуство – Art in Bulgaria”. По време на творческото си развитие, Димитър Грозданов организира и участва в редица симпозиуми, пърформънси, акции и международни изложби. До настоящия момент има над 40 самостоятелни изложби в страната и чужбина.

 

Ива Кръчмарска е родена на 14.10.1985 г. в София. През 2010 г. завършва специалност „Текстил” в Национална художествена академия. Още докато следва,  се изявява в групови изложби на студентите от специалност „Текстил” в галериите Арт център “Алтера”, „Аросита”, „Рефлекси” в София, както и в галерия North Karelia Polytechnic в Йоенсо, Финландия. Има и самостоятелна изложба в софийската галерия „Аросита”, озаглавена „Опит за летене”. Ива Кръчмарска взима участие в юбилейната изложба на специалност „Текстил”, провела се през 2010 г. в галерия „Индустриална 11”, и на международния проект “КУРОСАВА.ОТРАЖЕНИЯ”, провел се в Арт център „ФОРУМ” през ноември 2010 г. Участва в множество уъркшопи и пленери в страната.

 

Изложбата ще бъде открита от изкуствоведа Борис Климентиев.

 

Ива Кръчмарска - Начало /1/
Ива Кръчмарска - Начало /1/
Ива Кръчмарска -  Начало /2/
Ива Кръчмарска - Начало /2/
Димитър Грозданов-Вълчици в реката
Димитър Грозданов-Вълчици в реката
Димитър Грозданов-Вълчицата Ив
Димитър Грозданов-Вълчицата Ив
Димитър Грозданов- Вълчиците - червени
Димитър Грозданов- Вълчиците - червени
Димитър Грозданов- Вълчиците - в средата
Димитър Грозданов- Вълчиците - в средата
Димитър Грозданов- Вълчиците - бели
Димитър Грозданов- Вълчиците - бели
Димитър Грозданов - Вълчиците - предчувствие
Димитър Грозданов - Вълчиците - предчувствие
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!