НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
2011 – годината на Русия в Испания и тази на Испания в Русия ще бъде отбелязана със съвместна изложба между музеите „Прадо” и „Ермитаж” (22.02.2011)

С над 700 събития, организирани в Испания и Русия, ще бъде чествана годината на културния, научния, образователния и икономическия обмен между двете държави. Най-голямо внимание ще бъде отделено на културата. „Новосибирски театър за опера и балет” ще има турне в Испания, а на 5-ти ноември 2011г. ще бъде гала-концертът в Мадрид, където ще бъдат  представени постановки, посветени на театрите Балшой и Мариинский. В сферата на визуалното изкуство,  след изложението ARCOmadrid, където на Русия беше обърнато специално внимание, годината на културния обмен продължава със серия от гостуващи изложби.  С изложба „Прадо в Ермитаж”, откриваща се на 25-ти февруари в Санкт Петърбург, ще бъдат представени 60 произведения, отпуснати от испанския музей. В замяна на това, Ермитажът ще отпусне 170 свои произведения за изложба в Мадрид, която ще се състои в началото на ноември.

На откриването на изложбата ще присъстват лично крал Хуан Карлос и кралица София. Музеят Прадо ще изпрати част от своите шедьоври, като произведението на Ел Греко – „Носене на кръста”, на Батоломео Мурильо- „Мадоната с броеницата”, на Тициан -  „Венера и купидон с органист”. Ще бъдат представени и произведения на Гоя, Веласкес, Франциско Сурбаран, Питър Паул Рубенс, Вато и много други. От своя страна, Ермитажът също ще отпусне част от изключително богатата си колекция като произведения на Тициан – „Св. Себастиан”, произведението на Караваджо „Свирача на лютня”, както и произведения от Сезан, Реноар, Матис, Кандински и Казимир Малевич.

 

Тези два музея са едни от най-ранните основани като музеи, в смисъла на понятието, което разбираме днес. Техните колекции, които не само си приличат, но се и допълват, съдържат едни от най-големите шедьоври на европейското изкуство. С тази две гостуващи изложби ще се отдаде и необходимото значение на това колко важни са политическите взаимоотношения между страните за адекватното културно сътрудничество, което чрез диалог и обмяна би довело до интелектуално обогатяване на човека.

Изложбата ще продължи до 29-ти май 2011г.

Тициан-
Тициан-"Венера и купидон с органист"
Тициан –
Тициан – "Св. Себастиан"
Мурильо-
Мурильо-"Мадоната с броеницата"
Музея Прадо в Испания
Музея Прадо в Испания
Караваджо -
Караваджо - "Свирача на лютня"
Ел Греко –
Ел Греко –" Носене на кръста"
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!