НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
На Международния ден на жената галерия „Райко Алексиев” ще представи пред българската публика една изключителна фотографска изложба на италианката Розета Месори (05.03.2011)

Изложбата на известната италианска фотографка Розета Месори носи името „Средиземноморски видения. Светлина, фигура, скорост”. Тя е организирана от Италианския културен институт в София по повод Международния ден на жената. Официалното откриване на събитието ще се състои на 8 март от 19:00 ч. в галерия "Райко Алексиев".

Експозицията представя 73 фотографии на Розета Месори. Творбите са в тоналност- сепия. Всички, експонирани в изложбата, произведения са направени от италианската фотографка в периода 1996 - 2004г. В този отрязък от време авторката посещава изключително вдъхновяващи, екзотични страни от Средиземноморието и Близкия Изток като Египет, Сирия, Ирак, Алжир, Мароко, Йордания, Йемен, Оман и Тунис.

В своето фотографско творчество Розета Месори е силно повлияна от теориите, изложени в книгата на Антон Джулио Брагалия: „Футуристичният фотодинамизъм”, публикувана през 1911 г.

Подобно на футуристите от началото на 20 век, италианската фотографка се интересува от движението в чист вид, от енергията, разпространяваща се извън материалната същност на нещата. За Месори всеки заснет обект е точка от параболата на едно непрестанно движение.

Розета Месори е родена в Модена, но живее и работи в Рим. Тя започва своята кариера като сценичен фотограф. Междувременно тя посещава курсовете по фотография на професор Виктор Уго Контино в Академията за изящни изкуства в Рим и участва в семинари и лекции в Международния център по фотография в Ню Йорк. Именно в този изключително динамичен град - Ню Йорк, тя  започва лично да се интересува и изследва отношението между пространството, времето (като четвърто измерение в пространството) и обединяващата ги енергия на непрестанно движещите се в пространството обекти.

Розета Месори участва със свои фотографии в изложби както в Италия, така и в чужбина. 
Изложбата „Средиземноморски видения. Светлина, фигура, скорост”  на Розета Месори в галерия „Райко Алексиев” може да бъде видяна  до 19 март.
А на 9 март в 12 часа италианската фотографка ще проведе майсторски клас в Нов български университет. Тя ще сподели своя професионален и художествен опит с българските студенти и всички любители на фотографското изкуство. Семинарът е под надслов „Модерният поглед към европейското фотоизкуство през творчеството на Розета Месори”.

 

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!