НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Софийска градска художествена галерия ще представи самостоятелна изложба на Кирил Прашков (07.03.2011)

Софийска градска художествена галерия е пространство, намиращо се в сърцето на София, което не само активно се намесва в художествения живот, но има задачата да съхранява и изследва българското изкуство. Тя притежава една от най-богатите колекции на българско изкуство от XIX и ХХ век, като от 2004г. насам специално внимание се обръща и на съвременното българско изкуство и фотографията, които са част от новоучредения фонд на галерията. Една от целите на галерията е да представя на обществото чрез кураторски проекти и изложби, изкуството, което се създава в България в сегашно време, като всяка година галерията представя самостоятелна изложба на водещ съвременен автор, работещ активно в сферата на съвременното изкуство. Тази година честта се пада на Кирил Прашков.

Кирил Прашков завършва Националната художествена академия в София със специалност „Книга и печатна графика” през 1983г., като оттогава участва активно в българския културен живот – не само като художник, но и като критик и куратор. От 1984г.  до 1989г. е редактор във вестник „Култура”, а през 1991/2 е председател на клуба на (вечно) Младия художник. Освен това, през 1995г. става член-основател на ИСИ – София (Институт за съвременно изкуство), с което името му се свързва неизменно.

Изкуството на Кирил Прашков се свързва не само с теоретичните проблеми, които се цели да разреши, но със сложната връзка между идея и материал, на която са подчинени произведенията му. Словото при него има  водеща функция, не само поради образованието, което получава, но и защото именно думите и текстът са неизменна част от авангардното изкуство на Европа, а по-късно и от концептуализма. Намиращ се в България, Кирил Прашков се опитва по негов, вътрешен начин, да „открие” и парафразира европейския модернизъм, от който България никога не става част, но по нов начин. Пречупен през изразните средства и материала, този модернизъм се превръща в природен, (серията „Природен модернизъм”) създаден от слама или огънати прътове, като по този начин, самият readymade на Марсел Дюшан бива изваден от контекста си. Така модернизмът, пречупен през readymade обектите и произведенията на Анди Голдсуорти (Andy Goldsworthy), започва да притежава нов смисъл. Освен този серия, в изложбата ще бъдат включени и други произведения, като „Тел” (1989), „Hommage a Pouchkine” (1999), както и нови произведения, непоказвани пред публика до този момент.

Кирил Прашков е един от водещите съвременни автори в България – списъкът с груповите и самостоятелни изложби, организирани както в България, така и в чужбина е безкрайно дълъг. Част от тях са: „Внимавай къде стъпваш”, Галерия СИБАНК, София (2007); „Отговорна живопис”, Френски културен институт, София (2006); „Цитати”, Московски музей за съвременно изкуство, Москва (2005); „Рисуването като занаят”, АТА Център / Институт за съвременно изкуство – София (2003); Галерия Spaces, Кливлънд, Охайо, САЩ (1999); “The Oh God, No/O Yeah” Book and other Books and Vegetables”, KulturKontakt, Виена (1995); “Gruezi”, Scuol-Nairs, Швейцария (1993).

Изложбата ще бъде открита на 9 март и ще продължи до 3 април 2011г. 

Кирил Прашков - Lamentation (It’s Hard To Be A Macho Nowadays)
Кирил Прашков - Lamentation (It’s Hard To Be A Macho Nowadays)
Кирил Прашков - This Forest Looks Quite Politically Correct, 1995
Кирил Прашков - This Forest Looks Quite Politically Correct, 1995
Кирил Прашков - Национален стил, 2002.
Кирил Прашков - Национален стил, 2002.
Кирил Прашков - Природен модернизъм
Кирил Прашков - Природен модернизъм
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!