НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
С изложба на детски рисунки в Националната художествена галерия, България ще отбележи световния ден за повишаване информираността по въпросите на аутизма (01.04.2011)

На 1 април в Националната художествена галерия ще бъде открита изложба от творби на деца и младежи, болни от аутизъм. Събитието е организирано от Гражданско движение „Помощ на лица с проблеми в развитието” и НХГ. С тази изложба България отбелязва световния ден за повишаване информираността по въпросите на аутизма – 2 април. С това събитие българската общественост се присъединява и към Международната инициатива „Light  It  Up  Blue”.
Във вечерта на 1-ви срещу 2-ри април 2011г.  двеста обществени сгради в цял свят ще бъдат осветени в синя светлина и ще останат така през целия месец април. В инициативата всяка година се включват едни от най-известните сгради в света като Емпайър Стейт Билдинг; Рокфелер плаза; Парламента в Будапеща, Унгария; Кингдом Тауър в Риад, Саудитска Арабия; Кон Едисон Билдинг в Ню Йорк; CN кулата в Торонто, Канада; Уилис Тауър в Чикаго, дори и Ниагарския водопад. Събитието цели да привлече общественото внимание и да повиши информираността на хората по отношение на аутизма.
За съжаление статистиката сочи аутизма като едно от често срещаните заболявания, проявяващи се още в ранна детска възраст. В световен мащаб всеки ден едно на 100 деца се диагностицира с болестта аутизъм. В България по официални данни от 2008г. хората от аутистичния спектър са 16 000.

В общи линии аутизмът  би могъл да се характеризира като заболяване, което засяга развитието на мозъка, а оттам и поведението на човек. Аутистите изглеждат като хора, които живеят в свой собствен свят, изолиран от околния. Неспособността за общуване,  в повечето случаи обаче не влияе на интелектуалните възможности на аутистите. С подходяща помощ детето може да се социализира и да бъде активен член на обществото. Много деца с аутизъм демонстрират големи дарби в областта на изкуството. Изследванията показват, че рисуването е един от най- успешните терапевтични методи при децата с болести от аутистичния спектър.

В отворено писмо до медиите гражданското движение „Помощ на лица с проблеми в развитието” коментира изложбата НХГ така: „Смятаме, че подобна изложба е прекрасен начин да отбележим този важен ден и повишим осведомеността на българското общество относно състоянието аутизъм, за да подхожда по-толерантно към трудностите на лицата с проблеми от аутистичния спектър и техните семейства и с повече подкрепа и разбиране да подпомага социализацията, интеграцията и бъдещата им реализация.” 

Изложбата от творби на деца и младежи, болни от аутизъм,  може да бъде видяна от 1 до 5 април в Националната художествена галерия.
 
 
2-ри април - Световен ден за информираност по въпросите за аутизма
2-ри април - Световен ден за информираност по въпросите за аутизма
Times Square , NYC
Times Square , NYC
ПЛАКАТ
ПЛАКАТ
ПЛАКАТ  2
ПЛАКАТ 2
ПЛАКАТ  3
ПЛАКАТ 3
ПЛАКАТ  4
ПЛАКАТ 4
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!