НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
На 6 април галерия „Сезони” ще отбележи с изложба 50 годишнината на един от емблематичните български скулптори – Георги Донов (05.04.2011)

Всяка годишнина предполага равносметка. На 6 април в галерия „Сезони” скулпторът Георги Донов ще направи своята половинвековна творческа равносметка. Изложбата ще представи едни от най-известните произведения на автора в диапазона: студентски работи – най-нови проекти и творчески реализации.

Георги Донов е едно от емблематичните имена в българската скулптура. Той е един от първите автори у нас, които въвеждат концептуалното мислене като подход към произведението на изкуството. Ученик на Любомир Прахов, Донов надраства влиянието на своя учител и тръгва по нови, неутъпкани в българското изкуство пътеки. Влиянието на големите западни концептуалисти като Йозеф Бойс и Сианис Кунелис е неминуемо. Но Донов не остава подвластен и на тези западни, по негови думи „католически” влияния. Той си изгражда своя собствена система на мислене, основана на древните български традиции и философски практики. На западния дискурс на мислене Донов противопоставя източноправославната представа за исихастко постигане на смисъла.

Исихазмът е философска система, чийто основи лежат в далечния 14 век. Преходът към невидимото, който се осъществява чрез съзерцание; чистотата на въображението; аскетизма на формата; отхвърлянето на всяка разказвателност - във всички тези характерни черти на художествения език на Георги Донов могат да бъдат открити следи, както от страна на западния концептуализъм, така и от философската система на исихазма.

Но художественият почерк на Донов не остава подвластен на влиянията. Неговите творби притежават характерен пластичен и образен език, свойствен единствено и само за името - Георги Донов.

Концептуализмът на Донов не остава само и единствено на ниво идея, а участва активно във формообразуването. Идейната стойност на произведението е инплантирана в нейната материална същност. Скулптурните произведения на Донов винаги са на ръба с инсталацията. Творбите на Георги Донов са обществено провокативни. Те повдигат въпроси, очертават с маркер проблеми, за които вгледаният в собственото си ежедневие човек не се и замисля.

През годините Донов взима активно участие в българския художествен живот. Негови индивидуални изложби са показвани в галерия “Сапио”, София (1992), галерия “Аве”, София (1997), галерия “ХХL”, София (2000), галерия “Леседра”, София (2000), Софийска градска художествена галерия (2001), галерия “Арт алея”, София – изложба “Случаен диалог”, съвместно с Георги Трифонов (2004), инсталация “Да докоснеш хоризонта” в представяне на галерия “Триадис”, галерия “Шипка” 6, София (2005), инсталация “С уважение към движещите се сили”, Национална художествена галерия, София (2005). Инсталацията “Почит към Джон Атанасов” е показана на събора в Рожен, проведен под патронажа на Президента на Р България (2000). Участията на Г. Донов в групови изложби в България и в чужбина включват годишни изложби на секция “Скулптура” към Съюза на българските художници, галерия “Шипка” 6 (1992-2001), изложба “Данте в България”, Равена (2001), проект “10 мегафона от глина или един от образите на демокрацията”, Национален дворец на културата, София (2002), симпозиум по скулптура в дърво, с. Ясна поляна, България (2003), Фестивал на изкуствата “Аполония”, Созопол (2003), симпозиум “Рисунка”, Созопол (2005).

Изложбата, честваща 50 г. от рождението на един от най-интересните и провокативни български скулптори – Георги Донов, може да бъде видяна в галерия „Сезони” до 18 април 2011г.

10 Megaphones
10 Megaphones
St. George Kill The Dragon
St. George Kill The Dragon
Two
Two
With Respect to John Atanasov
With Respect to John Atanasov
Aвтопортрет
Aвтопортрет
Автопортрет  2
Автопортрет 2
Любовта стъпва с тихи стъпки в моята душа, бронзова отливка
Любовта стъпва с тихи стъпки в моята душа, бронзова отливка
Глави
Глави
Двама 1
Двама 1
Двама 2
Двама 2
Колелото на Фортуна - триптих
Колелото на Фортуна - триптих
С уважение към движещите сили
С уважение към движещите сили
Топлина
Топлина
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!