НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Дора Бонева представи на „Шипка” 6 своите най-нови творби (05.04.2011)

"У Дора Бонева има професионализъм, който тя съчетава със своята вътрешна потреба изведнъж да прелее видимото в невидимото."  

                                                                                                    Ален Боске

На 31 март 2011г. Дора Бонева представи на „Шипка” 6 своя самостоятелна изложба, включваща най-новите й произведения.

Дора Бонева е родена на 11 април 1936г. в Габрово.  Завършва живопис в Национална художествена академия, София, в класа на проф. Дечко Узунов. Авторката работи предимно в областта на пейзажа, композицията, натюрморта и портрета. Дора Бонева е рисувала портрети на най-видните български интелектуалци и общественици като Дечко Узунов, Георги Димитров, Апостол Карамитев, Григор Вачков, Атанас Кръстев, Владимир Висоцки, Евгений Евтушенко. Авторката участва в общи изложби, но организира и свои самостоятелни изяви, както в България, така и в чужбина. Нейни творби са излагани в сградата на ЮНЕСКО в Париж, в галерии и частни колекции в България, Англия, Франция, Италия, Холандия, Германия, Русия, Гърция, Япония, Израел, Латинска Америка и САЩ. 
През своята творческа кариера Бонева получава множество награди - от Съюза на българските художници, Софийска община, Културен институт Солензара, Париж, сребърен медал от Френската академия за изящни изкуства и др. От 1981г. Дора Бонева е член-кореспондент на Европейската академия за наука, изкуство и литература, Париж.

Настоящата експозиция на Дора Бонева, подредена в изложбената зала на „Шипка”6, включва 50 платна. Представените жанрове са портрет и пейзаж. Бонева черпи вдъхновение от градовете и местностите, запазили древния български дух и традиции-  Злагоград, Родопите, Перперикон. Представените пейзажи са зимни. Те носят приказно усещане. Бонева отдава изключително внимание на колорита. Дори белотата на снега в картините на авторката изобилства от нюанси.

Изложбата "Дора Бонева. Живопис" ще бъде съпроводена от албум, включващ множество репродукции на нейни творби.

Голямата българска писателка Елисавета Багряна казва по повод  творчеството на авторката: Истински високо в изкуството- казва тя- е проникновението в човека, в живота, в природата. Картините на Дора Бонева са мои приятели. Тяхната ценностна система ми е близка. Аз им се доверявам...”

Изложбата  "Дора Бонева. Живопис" може да бъде видяна до 16.04.2011г. на ул. „Шипка” 6, етаж 4,  Съюз на българските художници. 

Цветя
Цветя
Родопско момиче
Родопско момиче
Зимен пейзаж  2
Зимен пейзаж 2
Зимен пейзаж
Зимен пейзаж
Зима
Зима
Дора Бонева
Дора Бонева
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!