НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Кои български художници са най-търсени и купувани от колекционерите според търга на аукционна къща „Виктория”, състоял се в последния ден на месец март (05.04.2011)

На 31.03.2011г. аукционна къща „Виктория” проведе търг в хотел „Шератон”, гр. София. На търга бяха продадени 72 картини от предложените общо 214 произведения на 117 художници. 17 картини бяха продадени с писмена оферта, 15 – по телефона и 40    намериха своя купувач в залата.

Най-скъпата картина, продадена на търга на аукционна къща „Виктория”,  е „Къщичка” на Златю Бояджиев. Той  е сред най-колекционираните български художници. Може би именно по тази причина неговите произведения са и едни от най- фалшифицираните творби на български автор. Неговата картина, предложена на настоящия търг, бе продадена на първоначално определената цена от 29 500 лв. Работата „Пейзаж” на близкия приятел и съмишленик на Бояджиев, Цанко Лавренов, бе продадена за 20 500 лв.

Друго произведение, което се отличи със своята висока цена, бе картината на Васил Стоилов - „Творци”. Творбата бе продадена от аукциона за 12 000 лв. Работите на художниците от 30-те години на 20 век - Бенчо Обрешков, Алесандър Мутафов, Давид Перец, Ненко Балкански, отново доказаха,  че са търсени и купувани от колекцинерите  и бяха продадени за суми от 7 000 до 10 000 лв.  Сред жените художници най- висока цена достигна произведението "Пейзаж от село Иваново" на Вера Недкова. Творбата бе продадена за сумата от 4800 лв. От съвременните художници бяха представени - Светлин Русев, Едмонд Демирджиян, Андрей Даниел, Енчо Пиронков, Емил Стойчев, Генко Генков, Иван Георгиев-Рембранд. Техни произведения бяха продадени на търга за суми от 2000 до 5000 лв. Не успяха да намерят своя купувач  над 65 % от работите, предложени на търга. Настоящият търг на аукционна къща „Виктория” продължава тенденциите в пазара на изкуството в България от 2010г. Продължава се една сравнително нова за аукционите в България тенденция - да се предлагат все повече творби на съвременни автори. Въпреки предпочитанието на българската публика към художниците - класици от първата половина на 20 век - най-вече към 20-те, 30-те години, се заражда и интерес към автори от нашето съвремие. И все пак, на пазара за изкуство в България остава на практика непроменен от тази нова тенденция. Търсят се преди всичко кавалетни живописни творби на утвърдени автори.

Бенчо Обрешков - Ваза с цветя
Бенчо Обрешков - Ваза с цветя
Бенчо Обрешков - До прозореца,  продадена за 8000 лв
Бенчо Обрешков - До прозореца, продадена за 8000 лв
Златю Бояджиев - Езеро
Златю Бояджиев - Езеро
Златю Бояджиев - Къщичка
Златю Бояджиев - Къщичка
Дечко Узунов - Натюрморт с лалета
Дечко Узунов - Натюрморт с лалета
Светлин Русев - Пейзаж, продаден за 2300 лв
Светлин Русев - Пейзаж, продаден за 2300 лв
Генко Генков - Пейзаж
Генко Генков - Пейзаж
Генко Генков - Пейзаж 2
Генко Генков - Пейзаж 2
Светлин Русев - Пейзаж от Плевен
Светлин Русев - Пейзаж от Плевен
Вера Недкова -  Пейзаж от село Иваново, продаден за 4 800 лв.
Вера Недкова - Пейзаж от село Иваново, продаден за 4 800 лв.
Цанко Лавренов - Пейзаж
Цанко Лавренов - Пейзаж
Борис Георгиев - Портрет на мъж
Борис Георгиев - Портрет на мъж
Дечко Узунов - Сини цветя, продадено за 5000 лв.
Дечко Узунов - Сини цветя, продадено за 5000 лв.
Васил Стоилов - Творци, продадено за 12 000 лв
Васил Стоилов - Творци, продадено за 12 000 лв
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!