НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
През месец април СГХГ представя пред българска публика изложба на съвременно белгийско изкуство – инициатива, част от проекта „Дигитален поглед към съвременното изкуство” (10.04.2011)

На 12 април Софийска градска художествена галерия ще представи на вниманието на българската публика изложбата „АВС. Съвременно белгийско изкуство”.

След като през месец януари тази година в галерия „Върхове” се състоя изложбата "Във време на промяна: Модерното изкуство в Белгия, 1880 - 1950",  през април българската публика ще добие представа и за съвременното развитие на белгийското изкуство. Тази поредица инициативи е изключително ценна, защото формира една цялостна представа за развитието на една европейска страна с богати художествени традиции.

„АВС. Съвременно белгийско изкуство” е изложба, която не претендира за изчерпателност. Кураторите на експозицията - Доминик Паини и Паскал Проние, са селектирали сред бурноразвиващите се процеси в съвременното белгийско изкуство само представителни произведения на ключови за този период творци. Експонираните в СГХГ 23 работи на 20 съвременни белгийски автори са предимно в областта на видеото и фотографията. През последните двадесет години Белгия се развива най- интензивно именно в тези области на съвременното изкуство. Представените творци са едни от емблематичните за белгийската художествена сцена фигури, оказали безспорно влияние върху развитието на съвременното европейско изкуство. От гледна точка на стила, представената експозиция е изключително разнообразна и многолика. Сред творбите на съвременните белгийски художници хармонично съжителстват различни художествени тенденции, най–често това са минимализъм и концептуализъм, примесени с немалка доза чувство на хумор.

Изложбата гостува в СГХГ, България, след като преди това бе представена в Националното студио за съвременни изкуства „Льо Френоа”, Франция. 
Паралелно с изложбата „АВС. Съвременно белгийско изкуство”  в галерия „Академия” на Националната художествена академия, през месец май ще се състои изложбата „Льо Френоа – Национално студио за съвременно изкуство”.  Двете събития се организират като допълващи се части в рамките на проекта „Дигитален поглед към съвременното изкуство”.

Тази поредица от изложби е изключително събитие в българския културен живот. Това е първата инициатива, представяща пред родната ни публика, европейско съвременно изкуство в такъв мащаб. Проектът показва произведения, дело на съвременни творци от Белгия и Франция – две страни с богати художествени традиции, но и с интензивно развиващо се съвременно изкуство.

Изложбата, представяща съвременното развитие на белгийското изкуство,  ще остане в Софийска градска художествена галерия до 15 май 2011г.

Гуендолин Робен - Автопортрет (Взривяване на главата), 2005
Гуендолин Робен - Автопортрет (Взривяване на главата), 2005
Давид Клербоут - Дълго сбогуване, 2007
Давид Клербоут - Дълго сбогуване, 2007
Емилио Лопес-Менчеро - В опит да бъда Джеймс Енсор, 2010
Емилио Лопес-Менчеро - В опит да бъда Джеймс Енсор, 2010
Лео Коперс - Слепият зрящ, 2006
Лео Коперс - Слепият зрящ, 2006
Софи Уетнал - Да заснемеш светлината, 2001
Софи Уетнал - Да заснемеш светлината, 2001
Стефан Бальо - Франки, 2007
Стефан Бальо - Франки, 2007
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!