НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Как древната култура на Гърция въздейства върху едни от най-известните съвременни художници (13.04.2011)

През април Музеят за цикладско изкуство, намиращ се в сърцето на Атина,  ще представи изложба на едни от най-влиятелните съвременни автори, прекарали част от живота си в Гърция. Музеят излага произведения на изкуството, свързани с древната история на Гърция и в частност - цикладското изкуство, но от няколко години насам стартира инициативата  да представя модерно и съвременно изкуство. С това музеят си поставя за цел да изследва значението на древната култура като източник на вдъхновение. Сред художниците, които ще бъдат представени, са Линда Бенглис, Леонард Коен, Джон Кракстън, Барбара Хепуърд, Етел Аднан, Мартин Кипенбергер, Джанис Конелис, Маркус Люпертц, Бен Николсън, Лукас Самарас, Даниел Спорели, Сай Туомбли и други.

За първи път Гърция ще стане домакин на изложба, представяща на едно място едни от най-известните автори в съвременното изкуство. Това, което ги обединява е, че всички те са почерпили вдъхновение в един определен период от живота си от „люлката на европейската цивилизация”. Изложбата ще изследва многопластовото значение, което гръцката култура оказва за развитието и иновациите  на съвременните художници.

Изложбата ще представи различната степен на влияние, която южната ни съседка оказва върху тези художници - от картините на британските художници Джон Кракстън и Бен Николсън, представящи магическия пейзаж, светлината и митологията на гръцките острови, до живописните интерпретации на Брайс Мардън. Произведенията от мрамор на Мардън се явяват като фрагменти от древната архитектура, трансформирана в абстрактна живопис.

Темата на изложбата е „Последното голямо пътешествие”, т.е. удивителните промени, настъпили в хода на съвременната култура до края на традиционното „Голямо пътешествие”. Това е пътуване, предприемано от висшата класа в периода XVI – XIX век, което се концентрира върху древната история на Европа и Ренесанса. Освен това, то се свързва с романтиците и лорд Байрон, които дават живота си в името на свободата на Гърция. В днешната епоха на глобализация и наличие на свръх информация, това традиционно „Голямо пътешествие” става излишно. Въпреки това, все повече съвременни художници търсят източник за вдъхновение именно в богатите на древна история и култура държави, каквато е Гърция.

Изложбата е организирана от куратора, отговарящ за интернационалното изкуство в „Тейт Модърн” – Джесика Морган. Тя е един от най-реномираните куратори в световен план и от миналата есен заема престижния пост на  куратор на колекция „Даскалопулос” за интернационално изкуство в Тейт Модърн. Някои от по-известните изложби, които е организирала, са: ретроспективата на Габриел Орозко в Тейт Модърн (2011), изложбата на Джон Балдесари (2009), Мартин Кипенбергер (2006), както и групови изложби като „Часови зони” (2004) и „Светът като сцена” (2007).

Изложбата ще бъде открита на 15-ти април и ще продължи до 10-ти октомври 2011г.

Плакат
Плакат
Мартин Кипенбергер - Автопортрет
Мартин Кипенбергер - Автопортрет
Маркус Люпертц - Трите грации
Маркус Люпертц - Трите грации
Лукас Самарас - Натюрморт
Лукас Самарас - Натюрморт
Линда Бенглис - Чикагска кариатида 4
Линда Бенглис - Чикагска кариатида 4
Линда Бенглис - Без заглавие
Линда Бенглис - Без заглавие
Лакас Самарас - Трансформации
Лакас Самарас - Трансформации
Джон Кракстън - Пастири при Кносос
Джон Кракстън - Пастири при Кносос
Джон Кракстън - Визуализирани поеми
Джон Кракстън - Визуализирани поеми
Даниел Спорели - Асамблаж
Даниел Спорели - Асамблаж
Даниел Спорели - Асамблаж  2
Даниел Спорели - Асамблаж 2
Барбара Хепуърд - Мадоната с младенеца
Барбара Хепуърд - Мадоната с младенеца
Барбара Хепуърд - Две форми в бяло
Барбара Хепуърд - Две форми в бяло
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!