НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Дългоочаквана изложба на Хуан Миро - „Стълба за бягство”, ще бъде открита в „Тейт Модърн” през април (14.04.2011)

Една от най-дългоочакваните изложби, смятана за едно от събитията на годината в Англия, ще отвори врати на 14-ти април 2011г. в Лондон. Това е ретроспективната изложба на Хуан Миро (или Жоан Миро) – „Стълба за бягство”. За пръв път от 50 години насам, британската публика ще има възможност да види  творбите на един от най-влиятелните и колекционирани художници на ХХ век – Хуан Миро. Събирайки на едно място повече от 150 негови маслени платна, рисунки, литографии и скулптури, изложбата е обединена от мотива, който най-често присъства в неговото творчество – стълбата. Изложбата е забележителна и с това, че е първата, която ще събере и представи 5 от огромните триптиси на Миро.

Хуан Мирó е роден през 1893г. в Барселона и до края на живота си остава предан на родното си място. Той не престава да се противопоставя на режима, установен от  генерал Франциско Франко, като създава серии от произведения, представящи потиснатия човешки дух. Неговите произведения, създадени в отговор на гражданската война в Испания, обикалят света заедно с най-прочутата творба, посветена на този период, носеща името на малък град в Баската област – „Герника” на Пабло Пикасо.

Въпреки че, Хуан Мирó се свързва с първата фаза на сюрреализма, наречена „автоматизъм”, той никога официално не е бил част от движението. Самият Андре Бретон смята, че именно Мирó е най-големия представител на течението. Чрез своя характерен  биоморфен визуален език  Хуан Мирó създава дълбоко символно натоварени произведения, които отразяват неговата визия за света и стремежа към свобода.  Стълбата е мотив, който най-често се появява в неговите произведения. Тя винаги е изправена нагоре към небесата, като своеобразен медиатор между земния и небесния свят. Името на изложбата „Стълба за бягство” рефлектира именно онзи стремеж за бягство от земния живот в полза на душевната чистота, но освен това отразява и политическите възгледи на Хуан Мирó, който мечтае да избяга от реалността, където го преследва ужаса на войната, в която печеливши няма.

Човекът, чиято най-емблематична фраза гласи: „Искам да убия живописта”,  е сред най-уважаваните и вдъхновяващи художници на ХХ век. Повлиял на развитието на абстрактния експресионизъм в Америка във времето след Втората световна война, Мирó създава серия, посветена на Джаксън Полак и  новия ход на изкуството. През 1974г.  създава серията „Фойерверк”, където 81-годишният Хуан Мирó замеря с кофи боя своите произведения. Година по-рано той създава серията „Изгорено платно”, където  подобно на това, в което се е превърнала живописта, благодарение  на новите неконвенционални методи за изразяване, реже канавацата, посипва я с бензин и я запалва.

Изложбата ще бъде открита на  14-ти април и ще продължи до 11-ти септември 2011г. След това, тя ще бъде представена в Барселона и в Националната галерия във Вашингтон.

 

Плакат
Плакат
Хуан Миро
Хуан Миро
Хуан Миро - Глава на каталунец
Хуан Миро - Глава на каталунец
Хуан Миро - Звезда, милваща гърдата на негърка
Хуан Миро - Звезда, милваща гърдата на негърка
Хуан Миро - Изгорена канаваца 1
Хуан Миро - Изгорена канаваца 1
Хуан Миро - Изгорено платно  3
Хуан Миро - Изгорено платно 3
Хуан Миро - Каталунски пейзаж
Хуан Миро - Каталунски пейзаж
Хуан Миро - Куче, лаещо по луната
Хуан Миро - Куче, лаещо по луната
Хуан Миро - Май, 1968
Хуан Миро - Май, 1968
Хуан Миро - Надеждата на порицания човек
Хуан Миро - Надеждата на порицания човек
Хуан Миро - Натюрморт със стара обувка
Хуан Миро - Натюрморт със стара обувка
Хуан Миро - Помогнете на Испания
Хуан Миро - Помогнете на Испания
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!