НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Най-новите произведения на Антъни Гормли ще бъдат представени в Париж (25.04.2011)

Галерия „Тадеус Ропак” (Thaddaeus Ropac) в Париж  ще представи за първи път пред публика най-новата серия на прочутия британски скулптор - Антъни Гормли (Antony Gormley). Темата на изложбата е „За настоящия момент” и ще бъде открита на 30-ти април от 18.30ч. в присъствието на автора.

Антъни Гормли е един от най-известните скулптори от втората половина на ХХ век. Той е носител на най-престижната награда за съвременно изкуство -„Търнър” (1994), от 2003 г. е Кралски академик, а през 2007 г. става част от Управителния съвет на Британския музей.  През своята 40-годишна кариера той създава скулптури, които изследват взаимоотношенията между човека и пространството. Всички негови скулптури са посветени на човешкото тяло. Самият той споделя: „Човешкото тяло е най-близкия материален опит, който ще имам, както и единствената част от материалния свят, в който обитавам.” Той третира човешкото тяло не като обект, а като пространство, което „материализира мястото отвъд ежедневния ни опит, където ние живеем истински”.

Настоящата изложба ще представи серии, в които Гормли експериментира с мащаба и масата, където самият зрител ще подложи на изпитание собственото си възприятие за пространство. Използвайки принципи, които произхождат от Евклидовата геометрия и кристалната структура на веществата, Антъни Гормли прилага серии от теоретични правила,  за да представи човешкото тяло, не само като пространство, но и като същество.

Най-новата му инсталация „Memes” е съставена от 12 миниатюрни човешки фигури с височина едва 38 см. Тя е противопоставена на серията „Clutch”(Улавяне), надвишаваща с два пъти човешкия ръст и с осем пъти, обема на човешкото тяло. Най-голямата скулптура, тежаща 4 тона от тази серия –  Clutch V”,  ще бъде инсталирана пред галерията. Освен тях, експозицията ще включва и множество други скулптури и рисунки, които целят да изследват нашето съществуване в настоящия момент. Авторът се стреми също така, да накара зрителя сам да съотнесе собственото си човешко тяло към неговите произведенията, като го провокира да си зададе въпроси за начина, по който той самият се съотнася със заобикалящото го пространство.

Изложбата може да бъде видяна до 4-ти юни 2011г.

Ataxia
Ataxia
ATAXIS II
ATAXIS II
Block Works
Block Works
Building VI
Building VI
DOMAIN LXIV
DOMAIN LXIV
MEME CXXVII
MEME CXXVII
Standing XX
Standing XX
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!