НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Италианска банка ще връчи награда от € 150 000 на художници, представящи държави от Източна или Централна Европа, на Венецианското биенале (27.04.2011)

Тази година, за разлика от 2009-та, България ще бъде участник в 54-тото издание на Венецианското биенале. Това е най-престижния форум за съвременно изкуство в света, провеждащ се на всеки две години. От далечната година, през която е основано - 1895г., до този момент, то продължава да бъде водещото световно изложение за съвременно изкуство, което е с некомерсиална представителна цел. На него всяка държава представя най-новите постижения в сферата на визуалното изкуство. Част от него са Венецианският Филмфест, както и венецианското изложение, посветено на архитектурата.  От 1999 г. е учредена секцията, представяща съвременния танц.

България, като държава от Източна Европа, има възможността да участва в конкурса на италианската банка UniCredit. Тя учредява награда за съвременно изкуство, която ще бъде връчена на държава от Източна или Централна Европа. Съдиите са членове на комисията „UniCredit for Art”, както и делегати от мениджърското ръководство. Основен критерий при техния избор ще  бъдат креативността и иновацията, демонстрирани от художника или групата от художници, които представят съответната държава.

Целта на наградата „UniCredit Venice Award” е да стимулира развитието на съвременното изкуство в държавите от Източна и Централна Европа. Спечелилата творба или творби, ще станат част от колекцията на банката, но ще бъдат отпуснати безплатно за гостуващи изложби в родината на носителя на наградата. Крайният срок за подаване на документи за участие в конкурса е 30-ти април 2011-та година. На 16-ти май ще бъдат публично оповестени 5-те държави, които са допуснати до финала. Победителят ще бъде обявен на официална церемония по награждаване във Венеция, ден преди официалното откриване на биеналето. Тази година биеналето ще бъде отворено за посетители от 4-ти юни до 27-ми ноември 2011г.

Държавите от Източна и Централна Европа, които имат национален павилион на биеналето,  са Азърбайджан, Естония, Казахстан, Киргизстан, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Словения, Сърбия, Турция, Украйна, Унгария, Република Хърватска и Чехия. Сред  държавите, които не притежават такъв, са България и Босна и Херцеговина.

България ще бъде представена на 54-тото Венецианско биенале от художниците Хубен Черкелов, Греди Асса и Павел Койчев. Участието ни е спонсорирано от културната организация "Гершон - България" и фондация „Америка за България”. Куратор на участието е Джордж Лукс. Дълго време се смяташе, че поради липса на средства от Министерството на културата, България няма да вземе участие в биеналето. Изненадващото участие на страната ни беше оповестено в официалния сайт на Венецианското биенале само преди месец. Много от водещите художници, куратори и критици не бяха съгласни с действията на Министерството на културата, което все още не е приело регламент за провеждане на конкурс, който да определи националното ни участие. Това доведе и до поредния скандал, свързан с участието ни в най-престижния световен форум за изкуство.

Венецианско биенале
Венецианско биенале
Венеция
Венеция
Грeди Асса - Исландия, моя утопия
Грeди Асса - Исландия, моя утопия
Греди Асса - Пейзаж
Греди Асса - Пейзаж
Златен Лъв - Наградата на Венецианското биенале
Златен Лъв - Наградата на Венецианското биенале
Павел Койчев - Водна паша
Павел Койчев - Водна паша
Плакат
Плакат
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!