НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
През месец май галерия „Сариев” Пловдив ще представи изложба на един от най-провокативните съвременни български автори – Иван Мудов (02.05.2011)

На 3 май галерия за съвременно изкуство „Сариев”, град Пловдив ще представи самостоятелна изложба на известния български съвременен автор, работещ в областта на концептуалното изкуство – Иван Мудов.

Иван Мудов е роден през 1975 г. в град София. През 2002 г. завършва специалност „Стенопис” в Национална художествена академия. Още в самото начало на творческата си кариера Мудов става представител на съвременните тенденции в българското изкуство. Художникът е син на галеристката Раймонда Мудова, която създава първата частна галерия, представяща концептуално изкуство у нас - „Ата”. Галерията просъществува до 2002 година и събира около себе си множество концептуални автори. Иван Мудов е член на Института за съвременно изкуство /ИСИ/, функциониращ от 1995 година като частна, неправителствена организация, асоциация на куратори, художници и теоретици. Директорът на Института за съвременно изкуство /ИСИ/ - Яра Бубнова, определя творчеството на Мудов по следния начин:  „неговият начин на работа – казва тя –  е нещо като „bon mots”, така нареченото „остроумие” […], зародило се в контекста на общуване на ерудираното висше общество”. 

Иван Мудов е популярен в художествените среди като автор на скандални, провокативни акции, пораждащи противоречиви мнения сред критиците и публиката. Творческата кариера на Мудов изобилства както от самостоятелни, така и от групови изяви - у нас и в чужбина. Някои от местата, на които авторът организира свои самостоятелни изложби, са Виена, Австрия; Цюрих, Швейцария; Верона и Милано,  Италия; Брауншвайг, Германия; Стокхолм, Швеция; и много други.

Липсата на официална институция за съвременно изкуство в България е постоянна тема в работите на Иван Мудов. На тази тема са посветени голяма част от произведенията на автора, сред които е и проектът, който ще бъде представен през месец май в галерия „Сариев”, Пловдив.

В своята изложба Мудов ще покаже пред пловдивска публика своя проект „0GMS. Изложбата е представена като самостоятелна, но всъщност тя показва проект, дело на трима души. Наименованието е абривиатура от имената на авторите - Стийвън Гермор, Иван Мудов и Камен Стоянов, а цифрата „0” отразява стратегия за презентация, която позволява името на групата да се появява винаги на първо място в списъците на биеналета, панаири и други платформи.0GMS” е един от най-малко провокативните проекти с участието на Мудов, но за сметка на това – един от най-въздействащите. Съвместно с Камен Стоянов и Стийвън Гермор, Мудов развива идеята за новата, комерсиална галерия за изкуство, поместена в чекмедже. При представянето на проекта през 2010г. в галерията на ИСИ – София, „галерията” на Мудов се помещаваше в кухненско чекмедже. В галерия „Сариев” проектът „0GMS” ще бъде представен в специално направен за целта шкаф с четири чекмеджета. По този начин обектът – шкафът, се превръща сам по себе си в произведение на изкуството. 
Множествеността и неопределеността на авторството е съзнателно търсен ефект в проекта. Кой в крайна сметка е авторът на изложбата – Иван Мудов, тримата художници, стоящи зад „0GMS” или четиримата млади автори, представени в чекмеджетата? Въпросът остава открит. Той повдига темата за авторството и неговото място в съвременното изкуство. Още един въпрос остава неразрешен, за да провокира зрителя и неговата позиция, а именно : доколко подписът на художника определя стойността на произведението?

Отговорите на всички тези въпроси са приоритет на зрителя.

Самостоятелната изложба на Иван Мудов в галерия „Сариев”, Пловдив, ще продължи до 17 юни.

Галерия в чекмедже - 0 GMS
Галерия в чекмедже - 0 GMS
Творба  на Иван Мудов
Творба на Иван Мудов
Иван Мудов - Румънски трик
Иван Мудов - Румънски трик
Иван Мудов .
Иван Мудов .
Произведение на Иван Мудов, част от изложбата
Произведение на Иван Мудов, част от изложбата "Отражения от бъдещето"
Изложба на липсващите произведения откри  художникът Иван Мудов в Центъра за съвременно изкуство
Изложба на липсващите произведения откри художникът Иван Мудов в Центъра за съвременно изкуство "Баня старинна" в Пловдив
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!