НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба „Портрети” на Емил Стойчев – „Доктор хонорис кауза” на НХА, ще бъде представена в галерия „Академия” на 18 май (17.05.2011)

На 18 май (сряда) в галерия „Академия” ще бъде открита изложба „Портрети” на Емил Стойчев – художник, отличен от НХА през 2010г. с най-високото академично звание - Доктор хонорис кауза. За първи път пред публика ще бъдат представени над  27 портрета, създадени в периода 1950 – 2011 година. Експозицията е съставена от личната колекция на Емил Стойчев. Сред творбите е и първият автопортрет, създаден от художника на 15 годишна възраст.

Емил Стойчев е сред най-самобитните български творци. Именитият художник получава признание както у нас, така и в чужбина. Десетки са самостоятелните му изложби: в България, Франция, Япония, САЩ, Германия, Белгия. Негови картини са притежание на престижни галерии, публични и частни колекции в Европа, Америка и Азия. Носител е на престижни награди у нас и в чужбина. На 26 април 2010г. живописецът, който не е образован академично, стана почетен доктор на Националната художествена академия. Званието е признание за значимостта на творчеството му, приноса му за популяризирането на българското изкуство по света. Един от най-ярките моменти от творческата биография на българския художник е неговата изява в Париж. В началото на 90-те години Жак Ширак - тогавашен кмет на Париж, кани Емил Стойчев да направи изложба в двореца „Багател”. Това е една от най-престижните парижки изложбени зали, където малко творци са имали възможността да излагат свои произведения. Стойчев е един от малцината автори от Източна Европа с изложба в това знаково пространство. За пет седмици около 40 хиляди души разглеждат експозицията от негови картини, а критиката пише хвалебствени отзиви за представянето му.

Емил Стойчев се реализира като художник в полето на кавалетната картина. Портретът е сред най-разработваните от художника живописни жанрове. Самият автор казва по повод на своите портрети:„Рисувам, защото виждам, а не защото мога да нарисувам някое лице по памет.“Неговият характерен, самобитен художествен почерк веднага се разпознава и запомня от зрителя. Самият автор определя начина, по който рисува, като фантастичен реализъм. В своите картини Стойчев гради свои собствени илюзорни светове.

Ив Сен-Жур, президент на Гран Пале, казва по повод творчеството на изявения български художник:  „Наистина цяла вселена! Това е, което ни поразява. Както в киното, още при първия кадър разпознаваме Фелини, или в случая по-подходящо е сравнението с Бунуел. Влизаме в един толкова уникален свят, несравним с никой друг - този на Емил Стойчев. Този свят е обогатен от сюрреализма, от богатите и цветни традиции на българската живопис, от експресионистичните или по-точно казано от реалистичните вдъхновения, става въпрос за един „магически реализъм“, термин, с който определяме южноамериканската  литература от втората половина на ХХ век: персонажи, съществуващи в един исторически и политически контекст, където рационалното и нереалното се докосват, за да конструират странен театър, който същевременно чувстваме близък.“

Изложбата на Емил Стойчев може да бъде видяна в изложбените зали на галерия „Академия”, НХА, до 30 май 2011г.

Натюрморт с ябълка
Натюрморт с ябълка
На 26 април 2010г. живописецът Емил Стойчев (вдясно), стана почетен доктор на Националната художествена академия.
На 26 април 2010г. живописецът Емил Стойчев (вдясно), стана почетен доктор на Националната художествена академия.
Мъж с паница
Мъж с паница
Готвач
Готвач
Арменка
Арменка
Покана
Покана
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!