НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Днес отвори врати първият Музей за съвременно изкуство у нас (17.06.2011)

Откриването на първия Музей за съвременно изкуство в България се състоя днес (17 юни) от 10:00 часа  в присъствието на премиера Бойко Борисов, министъра на културата Вежди Рашидов, кмета на столицата Йорданка Фандъкова, посланика на Кралство Норвегия у нас Тове Скарстейн.
Проектът по изграждането на музея се осъществява със средства от Европейското икономическо пространство с участието на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Първият етап на проекта, който включва реконструкция на първия етаж на сградата, подмяна на всички инсталации и на покрива,  струва 1,8 млн. лв. –  осигурени главно от норвежка страна.

Както в деня на откриването, и  всеки друг ден посетителите ще заплащат входна такса. С тези приходи се предвижда да се попълни сбирката на музея. „Да видиш изкуството, събрано в един музей, не е като да влезеш в мола. То си има цена и това е важно”, категоричен по този повод е министърът Вежди Рашидов.

Музеят  се помещава в сградата на „Софийски арсенал”, разположена непосредствено до музея „Земята и хората”. Построена през далечната 1916 г.,  до преди няколко месеца сградата бе пред срутване. Сега тя е цялостно възстановена. Възвърнат е оригиналният цвят на фасадата, реставрирани са и изящните орнаменти по прозорците и вратите. Новият покрив на сградата е от стъкло. Проектът на арх. Бойко Кадинов деликатно обхваща част от старата сграда с прозрачни плоскости и по този начин той обединява миналото и бъдещето, традицията и новаторството. Музеят ще бъде изграден на 3 етажа и ще притежава солидни фондохранилища, а също така и арткафе и артмагазин.

През прозорците на сградата се виждат обширни зелени площи. Там ще е скулптурният парк на открито - такива, по думите на Рашидов, има само четири в Европа. Сред авторите, чиито произведения ще бъдат експонирани в скулптурния парк ,  са Павел Койчев, Емил Попов, Крум Дамянов, Галин Малакчиев, Валентин Старчев, Иван Русев, Альоша Кафеджийски, Милан Андреев. „Те са сред авторите, създали знакови произведения и отворили пътя на модерното мислене в скулптурата. Но идеята е това пространство да е нивата на бъдещето. Длъжни сме да дадем възможност творбите на новите поколения да влязат в музейни сбирки”, казва Вежди Рашидов.

Новият музей все още няма своя постоянна експозиция. Тя ще се пълни постепенно, а за селекцията на авторите и произведенията ще отговарят специални експертни комисии. Като начало в музея ще бъдат експонирани работи на Шагал, Дали, Кристо, Вазарели, Стоян Цанев, Захари Каменов, Георги Лечев, Стоимен Стоилов, Жорж Папазов. Вежди Рашидов ще подари на новия музей  своята лична колекция, която включва творби на едни от най-големите имена в световното изкуство.

Днес бе открита и първата изложба в Музея за съвременно изкуство. Изложбата, наречена „Парадигма”,  представя известни норвежки съвременни художници. За сбирката на музея ще бъдат откупени произведения на най-добрите от представените норвежки художници.

Вторият етап от изграждането на музея предвижда ремонти на втория и третия етаж на сградата и "възстановяване на старата архитектура - като паметник на културата", казва Рашидов. Също така между музея "Земята и хората" и  Арсенала се предвижда да се изгради още една постройка. Тя е съществувала и има документи, по които тя може да се възстанови. Ще се използва за временни изложби. Ще бъде изградено и подземно хранилище за картините между "Земята и хората" и новия музей.

Около 2 млн. евро ще струват дейностите по изграждането на музея във втория етап от проекта.
Музей за съвременно изкуство
Музей за съвременно изкуство
Музей за съвременно изкуство  /2/
Музей за съвременно изкуство /2/
Музей за съвременно изкуство /покрив/
Музей за съвременно изкуство /покрив/
Oткриване
Oткриване
Проект
Проект
Музей за съвременно изкуство /3/
Музей за съвременно изкуство /3/
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!