НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
В Пазарджик се откри Международен скулптурен симпозиум под мотото „Допирни точки” (23.06.2011)

Едно от събитията на лятото тази година се провежда в град Пазарджик. Градът отново е домакин на поредния скулптурен симпозиум, който води началото си от 2008 г. Той е замислен като продължение на прочутия ежегоден симпозиум на керамиката, провеждащ се в Брацигово, като всяка година в него взимат участие едни от най-изтъкнатите скулптори на нашето време.

Мотото, което обединява търсенията на авторите,  е „Допирни точки”.  В контекста на глобализирания днес свят това е една от основните същности на изкуството, което се превръща в средство за общуване не само между самите участници, но и между изкуството и публиката. Четири са основните медиуми, в които се изразяват скулпторите – това са камък, дърво, керамика и метал. Тези материали по своята същност са традиционни за скулптурата,  но в същото време търпят развитие и нова интерпретация при всеки един от авторите.

Участниците в тазгодишното издание на форума са дванадесет. Това са проф. Константин Денев /дърво/,  Лилия Поборникова /камък/, Глория Мендес /камък/, Димитър Маламски /керамика/, Здравко Здравков /керамика/, Леон Бабачев /камък/, Добрин Гочев /камък/, доц. Емил Бачийски /метал и керамика/, Георги Великов /дърво/, Орфей Миндов /дърво/, Кирил Кузманов /камък/ и доц. Николай Нинов /дърво/.

Скулпторите ще изработят своите произведения в базата в Брацигово, но след това те ще бъдат изложени в парка-остров „Свобода” в град Пазарджик. По този начин те ще обогатят вече разположените там 54 скулптури. Парковото пространство ще се превърне  в галерия „на открито”, като в същото време произведенията ще бъдат част от заобикалящото пространство.

Организацията на международния симпозиум е възложена на Дружеството на пазарджишките художници, като участниците след това ще подарят по една творба на община Пазарджик. За куратор на събитието беше избран Леон Бабачев.

Симпозиумът се откри на 22-ри юни и ще продължи две седмици.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!