НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Стартира Вторият младежки скулптурен симпозиум в град Шабла (30.06.2011)

Тази година ще бъде продължена традицията, чиито основи бяха поставени през 2010, Шабла да бъде всяко лято домакин на младежки скулптурен симпозиум, съобщиха от морската община. От 30 юни до 11 юли 2011г.  девет млади скулптори и студенти от Великотърновския университет  ще творят, вдъхновявайки се от красивия черноморски град Шабла.

Организаторите на симпозиума целят да подпомогнат естетизирането на градската среда, чрез създаване на художествени акценти в обществените пространства. 
Наред с превърналия се вече традиция Национален пленер по живопис „Арт пътеки” и това събитие ще допринесе за утвърждаването на гр. Шабла като център на културни събития с национално значение, ще създаде условия за творческо общуване и обмен на идеи.
Първото му издание през миналата година премина при много голям интерес от страна на жителите и гостите на града, които станаха съпричастни на един уникален творчески процес. Скулптурните произведения с екстериорен характер и съвременен пластичен език, експонирани в двора на Зеления образователен център естетизират неговото пространство.
Куратор на Второто издание на младежкия скулптурен симпозиум „Изгрев в Шабла” отново е проф. Стефан Лютаков, ръководител на катедра „Скулптура” във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”.
Чрез първото издание на симпозиума, организаторът-община Шабла, положи основите на скулптурна експозиция на открито с национален характер и вече притежава ранни произведения на бъдещи, значими български скулптори. 
По предварителна информация в тазгодишния симпозиум ще участват Иван Николов, Найден Колев, Марияна Стефанова, Росица Дичева, Милена Младенова, Стефан Четроков, Магдалина Чолакова, Калин Койчев и Цветомир Христов. Голяма част от младите скулптори твориха на морския бряг и миналата година.
Програмата на симпозиума предвижда провеждането на петдневен уъркшоп с ученици от Шабла. Под ръководството на проф.Стефан Лютаков и с помощта на участниците, те ще изработят с предоставените им инструменти своя пластика или релеф, които ще бъдат показани заедно с тези на участниците. 
Създадените по време на симпозиума творби ще остават собственост на община Шабла и ще се експонират трайно в двора на Зеления образователен център и обществените пространства в града.

Кураторът на симпозиума - проф.Стефан Лютаков, ръководител катедра “Скулптура” във ВТУ “Св.св.Кирил и Методий” ,  казва за изкуството и младите творци: “Изкуството трябва да излезе от ателиетата, да не е само лабораторно занимание, а да бъде сред хората и да играе своята социална роля. Друго ще е усещането на младите скулптори, като знаят, че пластиките им са експонирани на такива места, като Зеления обучителен център и завинаги ще са свързани с Шабла.”

Симпозиумът продължава до 11 юли 2011 г.

ВАСКА ДУЛЧЕВА - участник през 2010 г.
ВАСКА ДУЛЧЕВА - участник през 2010 г.
МИЛЕНА МЛАДЕНОВА
МИЛЕНА МЛАДЕНОВА
МИЛЕНА МЛАДЕНОВА - Птици
МИЛЕНА МЛАДЕНОВА - Птици
Mладежки скулптурен симпозиум  в Шабла
Mладежки скулптурен симпозиум в Шабла
Откриване на постоянната експозиция с творбите от симпозиума. Кметът на Шабла г-н Красимир Кръстев поздравява участниците.
Откриване на постоянната експозиция с творбите от симпозиума. Кметът на Шабла г-н Красимир Кръстев поздравява участниците.
Постоянна експозиция 2010 г.
Постоянна експозиция 2010 г.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!