НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Българско участие в един от най-престижните световни симпозиуми по скулптура в Чанчун, Китай (01.07.2011)

Известният плевенски скулптор Красимир Яков спечели престижна награда – покана за участие в 12-я симпозиум по скулптура в Чанчун, Китай. Симпозиумът ще се проведе от 14 юли до 31 август в 20-милионния град Чанчун. Там отличените творци ще реализират проектите си, а от 1 до 3 септември е официалната церемония по откриването. В момента симпозиумът по скулптура в Чанчун, Китай ,  е един от най-популярните световни конкурси по скулптура. Темата на конкурса тази година е „Скок”. Композицията  на Яков се нарича „Галоп” и ще бъде реализирана посредством бронзови фигури с размер от 3 до 5 метра. Творбата ще остане в Музея на автомобила в китайския мегаполис.

Това е вторият  конкурс, в който участва тази година плевенският скулптор – след „Семейството” в Русия. Последният  се провежда във формат на национална изложба и ще се открие в Москва на 20 септември.

Красимир Яков е роден през 1955 г. През 1974 г. завършва Националното училище за изящни изкуства в София, а през 1979 г. - специалност „Скулптура” при проф. Величко Минеков. Има участия в над 80 изложби, както и изработени 20 монументални скулптури в цялата страна. Представял е самостоятелни експозиции в Плевен, София, Велико Търново, Горна Оряховица, Несебър, а зад граница – в Съединените щати. Член е на Съюза на българските художници от 1985 г. и носител на редица престижни отличия в България и САЩ. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, както и на частни колекции в САЩ, Франция, Германия, Холандия, Япония и др.

През месец октомври 2006 г. Красимир Яков показа ретроспективна изложба по повод 50-годишнината си на „Шипка” 6. 100 акварела и 60 скулптури представиха неговото развитие през последните 5 години. Особено голям интерес предизвика неговият цикъл "Оксижени". Една от най-интересните му творби е "Глава", направена от 200 секретни и автентични огромни ключове за селски порти с различни дължини. Творецът работи от 1994 г. в Щатите и прави изложби в галерии в Сохо в Ню Йорк. „Американците обичат евтиното и кичозното и само богатите колекционери купуват грамадни неща, за да си влагат в тях парите. Аз правя европейско изкуство – предимно коне и еротика”, споделя  скулпторът.  

Проект за паметник на Петя Дубарова
Проект за паметник на Петя Дубарова
Красимир Яков -
Красимир Яков - "Щастие"
Красимир Яков -
Красимир Яков - "Глава от ключове"
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!