НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
СБХ отбелязва с изложба 110-тата годишнина от рождението на един от най-забележителните български художници – Илия Бешков (04.07.2011)

"Фактът се съдържа в истината и истината се съдържа във факта. Но те са различни неща. Фактът не е истината, нито истината е самия факт. Изобразени, следователно те трябва да имат и свои форми, свои тела. Това е и задачата на изкуството: да отдели истината от факта, да намери и създаде форма - трайна и нетленна. И докато фактът се съдържа в истината, той ще заживее в нейната форма и няма да погине. Изкуството, претворявайки фактите в истини, отменя естествената им смърт…" / Илия Бешков - 1954 г./

На 11 юли с изложба на „Шипка 6”  ще бъде отбелязана 110-тата годишнина от рождението на един от най-забележителните български творци на 20 век - Илия Бешков . Той е роден на 24 юли в село Долни Дъбник. Бешков достига до своето призвание след дълги житейски търсения. В периода 1918 - 1920 г. той следва в Юридическия факултет на Софийския университет. След което се завръща за кратко в родния Долни Дъбник, работейки като учител в местното училище. Едва през 1921 г. Илия Бешков започва да изучава живопис в Художествената академия в класа на проф. Никола Маринов и завършва образованието си през 1926 г.

Още като студент започва да печата карикатури в сп. "Маскарад", "Див дядо", "Българан", "Стършел", "Вик", илюстрира изданията на издателствата "Т. Ф. Чипев" и "Хемус". От 1925 г. сътрудничи на в. "Пладне" и редица други издания. На два пъти в този период е арестуван: през 1923 г. за участие в юнското въстание и след априлските събития през 1925 г.

От 1930 г. е член на дружеството "Родно изкуство". От 1945 г. преподава в Академията рисуване, илюстрация и оформление на книгата, а редовен професор там става през 1953 г. и  завежда катедра "Графика" до края на живота си.

Живописец, график, карикатурист, илюстратор, писател, публицист, педагог  - многобройни са превъплъщенията  на Илия Бешков. Той проявява изключителна работоспособност, не се задоволява само с една творческа дейност. Има разностранни интереси и таланти. Пише статии, есета, бележки. Само с няколко щриха, художникът  умеел да превърне в комична и най-сериозната ситуация. Освен всичко останало Бешков изгражда и своя собствена педагогическа система. Ателието му по илюстрация е истинска творческа лаборатория, от която тръгват едни от най-добрите български графици и илюстратори.
Илия Бешков е изключителен рисувач с остро чувство за типичното и характерното, владеещ пространството като социална, политическа и духовна територия.
По повод смъртта на Бешков през 1958 г., френският вестник “Юманите” публикува обширен  материал със заглавие “Домие на ХХ-ти век почина”.

Изложбата, организирана от СБХ по повод 110-тата  годишнина от рождението на Илия Бешков, ще се проведе от 11 до 28 юли на първия етаж на „Шипка 6”. 

Бай Ганьо убива автора си
Бай Ганьо убива автора си
В парка
В парка
Голи тела
Голи тела
Испанска хроника
Испанска хроника
Пенчо Георгиев и Илия Бешков
Пенчо Георгиев и Илия Бешков
Пролетни смущения
Пролетни смущения
Разпятие
Разпятие
Ранна пролет
Ранна пролет
Хитър Петър
Хитър Петър
Семейство
Семейство
Селски задевки
Селски задевки
Автопортрет, 1957
Автопортрет, 1957
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!