НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Кои са десетте най-активни колекционери на изкуство в света (08.07.2011)

На въпроса: „Кога осъзнаваш, че си станал колекционер на изкуство?” колекционер, който е запълнил стените на своите имоти в Ню Йорк, Палм Бийч и Париж, отговаря: „Когато купиш произведение  и осъзнаеш, че нямаш ни най-малка представа къде ще го поставиш”.

Причините,  поради които хората стават колекционери на изкуство,  са много, като често те са лични, свързани с индивидуалното емоционално преживяване. Често обаче колекционирането е свързано с инвестиране в предмети  на изкуството, като след време произведенията ще умножат многократно цената си.

Десетте най-активни колекционери, според ежегодното проучване на ARTnews, е проведено сред   собственици на аукциони, директори на музеи, куратори, критици и колекционери от 22 държави.

В челните редици попадат:

·      Елен и Бернар Арно (Hélène and Bernard Arnault),  Париж. Господин Арно е френски бизнесмен, известен със създаването на LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) – компания, свързана с едни от най-луксозните артикули. Според класацията на списание „Форбс” за 2011 година, той се нарежда на 4-то място сред най-богатите мъже в Европа, притежаващ  $ 41 милиарда. Неговите интереси са насочени предимно към съвременното изкуство. 

·      Дебра и Леон Блек,  Ню Йорк. Името на Леон Блек се свързва с Wall Street  и инвестициите. Тяхната колекция се състои предимно от Стари майстори, импресионисти, модерно изкуство, китайска скулптура и съвременно изкуство.

·      Едит Л. и Илай Броуд (Edythe L. and Eli Broad), Лос Анджелис. Сферата, в която те стават известни,  са финансите и строителството.  В тяхната колекция се съдържат предимно експонати на съвременното изкуство.

·      Халит Чингилолу (Halit Cingillioglu), Истанбул. Занимаващ се предимно с банково дело, в неговата колекция можем да видим произведения както на импресионизма, така и на съвременното и модерно изкуство.

·      Александра и Стивън Коен (Alexandra and Steven A. Cohen), Гринуич, Кънектикът.  Стивън Коен е хедж фонд мениджър и основател на SAC Capital Advisors. В неговата забележителна колекция можем да открием произведения на импресионизма, съвременното и модерното изкуство.

·      Лорънс Граф (Laurence Graff), Швейцария. Известен като „властелинът на пръстените”, Граф е един от най-прочутите бижутери в света. Страстта му към скъпоценните камъни го превръща в истински ценител на редки и уникални бижута, като синия  „Wittelsbach Diamond”, както и най-скъпото бижу в света, продадено на аукцион – наситено розов 24-каратов диамант.  Другата му страст са произведения  на модерното и съвременното изкуство.

·      Филип Ниаркос (Philip S. Niarchos), Сен Мориц, Швейцария. Най-големият син на гръцкия корабен магнат Стравос Ниаркос e наследник както на неговия  бизнес, така и на неговата колекция от произведения на изкуството. За нея се говори, че е най-богатата частна колекция от импресионисти и модерно изкуство. Освен това, в нея присъстват и произведения на съвременното изкуство и имена като Жан-Мишел Баския, Анди Уърхол и други.

·      Франсоа Пино (François Pinault),  Париж. Френският бизнесмен е собственик на компанията за луксозни изделия „PPR”. Негова собственост са също и компаниите: „Artemis S.A”, известната марка обувки „Converse”, куфарите „Samsonite”, както и аукционна къща „Кристис”. Пино притежава една от най-големите колекции за съвременно изкуство в света. През 2006 г. той купува „Палацо Граси” във Венеция, където излага част от колекцията си.

·      Емили и Митчъл Рейлс (Emily and Mitchell Rales), Мериленд, Ню Йорк. Американските бизнесмени са известни предимно с активите си в тежката индустрия. Тяхната колекция е съставена от произведения на модерното и съвременното изкуство.

·      Шейх Сауд бин Мохамед бин Али ал-Тани (Sheikh Saud bin Mohammad bin Ali al-Thani), Доха, Катар, Лондон. Това е и най-активният колекционер на изкуство през последната година. Той е член на кралското семейство на Катар и бивш президент на Националния съвет за култура, изкуство и историческо наследство на Катар. През последните две години той похарчва няколкостотин милиона долара за изкуство. Притежава огромна колекция от антични произведения, произведения на Стари майстори, ислямско изкуство, съвременно изкуство, фотография, естествена история, минерали и архитектура. Според някои от последните доклади, именно столицата на Катар, Доха се посочва като най-големия благодетел на съвременното изкуство през последните шест години.

Шейх Сауд бин Мохамед бин Али ал-Тани
Шейх Сауд бин Мохамед бин Али ал-Тани
Бернар Арно
Бернар Арно
Дебра и Леон Блек
Дебра и Леон Блек
Едит Л. и Илай Броуд
Едит Л. и Илай Броуд
Лорънс Граф
Лорънс Граф
Стивън Коен
Стивън Коен
Франсоа Пино
Франсоа Пино
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!