НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба на тема „Послания от вековете. Манастири и църкви от Балканите” ще бъде открита в СГХГ (11.07.2011)

Софийска градска художествена галерия ще представи изложба, съсредоточена около християнската тематика в изкуството на едни от най-прочутите български художници, работили през XIX – XXI век.  Изложбата ще бъде открита на 12-ти юли и ще продължи до 28-ми август 2011г. Тя е част от официалната изложбена програма на ХХІІ Международен конгрес за византийски изследвания, който ще се проведе в София в периода 22 – 27 август.

Предстоящата изложба ще се опита да проследи различните връзки между контекста на християнската традиция в България и съвременното възприемане на религията и християнското наследство. Православните манастири  са местата, които съхраняват българската култура  във време,  в което България не присъства на политическата карта на света. Те и до днес са източник на вдъхновение и място за среща на художници от различни поколения, които по различен начин интерпретират християнското наследство. За някои от тях, това е единственият начин за изучаване и разбиране на миналото, което винаги ще бъде част от настоящето и бъдещото. За други,  това е професия, свързана с изписването на църковна живопис. Както отбелязва кураторът на изложбата и директор на СГХГ – Аделина Филева: „Но неизбежно пътищата им се срещат в храма, в създаването на творби, които разказват за църквите и манастирите, където се е създавала и опазвала българската култура и дух.”

Изложбата ще представи на вниманието на зрителите над 120 произведения – маслени платна, акварели и скулптури на художници от различни поколения. Всички те са светски произведения, но в контекста на изложбата придобиват нов, автентичен смисъл.

Някои от авторите, чиито произведения ще бъдат представени, са: Иван Мърквичка, Цанко Лавренов, Сирак Скитник, Иван Милев, Дечко Узунов, Иван Пенков, Иван Лазаров, Ари Калъчев, Борис Денев, Владимир Лукаров, Никола Кожухаров, Атанас Михов, Пенчо Георгиев, Марио Жеков, Борис Михайлов, Иван Христов, Симеон Велков, Иван Гецов, Наум Хаджимладенов, Петър Морозов, Йордан Кювлиев, Марин Георгиев – Устагенов, Ото Хорейши, Йозеф Обербауер, Георги Хаджидимитров,  Владимир Рилски, Слави Генев, Найден Петков, Здравко Александров, Васил Маринов,`Ради Неделчев, Димитър Андреев, Веселин Парушев, Максим Цанков, Георги Николов, Владимир Пешев, Бойчо Григоров, Лика Янко, Андрей Даниел, Кирил Герасимов, Димитър Стефанов.

Изложбата ще бъде придружена от каталог.

Иван Кирилов - Църквата Св.Неделя – Смолян
Иван Кирилов - Църквата Св.Неделя – Смолян
Иван Милев - Мъглижкият манастир, 1925
Иван Милев - Мъглижкият манастир, 1925
Иван Пенков - Манастир
Иван Пенков - Манастир
Лика Янко - Златната църква, 1981
Лика Янко - Златната църква, 1981
Цанко Лавренов - Рилския манастир – общ изглед, 1946
Цанко Лавренов - Рилския манастир – общ изглед, 1946
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!