НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Една забележителна изложба - „Колекцията Кларк, от Мане до Реноар” в Музея на импресионизма в Живерни, Франция (13.07.2011)

Художественият институт „Стърлинг и Франсин Кларк” организира една забележителна по своя характер изложба - „Колекцията Кларк, от Мане до Реноар”  в Музея на импресионизма във  френското селце Живерни. Изложбата отбелязва централната роля на Живрени като място, в което са работили много от художниците от френския импресионизъм. В близост е и прочутата къща на Клод Моне и великолепна градина, които са го вдъхновявали за някои от най-известните му творби.

От средата на месец юли до края на октомври тази година  всички арт любители ще имат уникалната възможност да видят отново в тяхната родина някои от най-забележителните произведения на френските импресионисти, представени от авторитетната The Clark Collection. Експозицията е част от международната обиколка на колекцията с шедьоври на западноевропейското изкуство от XIX в. В основата на колекцията The Clark са значими творби като европейска и американска живопис, скулптури и рисунки, а също и колекция от британско сребро и европейски порцелан, събирани от 1910 до 1950 г. The Clark e известна с изключителния си фонд от произведения на френски импресионисти, сред които са над 30 творби на Реноар. Колекцията притежава редица образци от времето на Ренесанса до края на XIX в., а след 1955 г. - и забележително депо с екземпляри от първите години на фотографията.

„Това е рядка и прекрасна възможност за The Clark Collection да покаже нашите забележителни френски картини в творческата обстановка на Музея на импресионизма в Живерни, който е особено завладяващо място. Ние сме изключително щастливи да споделим едни от най-известните и любими творби с максимално широка публика.”, коментира  директорът  на Clark Art Institute - Майкъл Конфорти при откриването на експозицията.

Днес The Clark поддържа тесни връзки с музеи и културни институции в целия свят. Институтът има водеща роля в организацията French Regional & American Museum Exchange -FRAME, консорциум между 26 музея във Франция и Северна Америка, който подпомага културната дипломация в контекста на музейния обмен. Тази „рамка” допълва партньорските връзки между музеите при разработването на иновационни, образователни и обществени програми и професионалната обмяна на техни сътрудници.

 

 

В Музея на импресионизма в Живерни са представени 72 картини на Едуард Мане , Клод Моне , Едгар Дега, Берт Моризо , Камий Писаро, Пиер Бонар, Жан-Батист Камил Коро , Пол Гоген, Жан-Франсоа Миле , Алфред Сисле , Анри дьо Тулуз-Лотрек , Уилям-Адолф Бурго , Жан-Леон Жером и Огюст Реноар .

 

Основателят на музея Стърлинг Кларк (Robert Sterling Clark; 1877-1956) пристигнал в Париж през 1910 г., където срещнал своята бъдеща съпруга Франсин Клари (Francine Clary; 1876-1960), по това време актриса в Comédie Française, и заедно започнали да събират произведения на някои от най-известните френски художници от този период. Семейство Кларк живее повече от 30 години в XVI район на Париж – те притежавали и конна ферма в Нормандия.

Международната арт обиколка на The Clark пристигна в Живерни от Palazzo Reale в Милано, където предизвика възторга на критиката и публиката – от 2 март до 19 юни т.г. изложбата беше посетена от 170 хиляди души.

След Музея на импресионизма,  от 18 ноември до 12 февруари 2012 г. експозицията ще бъде показана в CaixaForum, Барселона, под името Impresionistas: Maestros franceses de la Colección Clark. През следващата година с творчеството на импресионистите от колекцията ще се срещнат ценителите в Kimbell Art Museum в американския град Форт Уърт, Тексас, - 4 март - 17 юни (The Age of Impressionism: Great French Paintings from the Clark); в Royal Academy of Arts, Лондон, - от 7 юли до 23 септември (From Paris, A Taste of Impressionism: Paintings from The Clark); Montreal Museum of Fine Arts, Канада, - от 8 октомври 2012 до 20 януари 2013 г. (A History of Impressionism. Great French Paintings from the Clark),  след което, тя ще бъде показана още в Япония и Китай, но датите ще бъдат уточнени допълнително.

Edouard Manet - Beach at Boulogne-sur-Mer
Edouard Manet - Beach at Boulogne-sur-Mer
Claude Monet - The Japanese Footbridge
Claude Monet - The Japanese Footbridge
Claude Monet -Water Lilly
Claude Monet -Water Lilly
Edgar Degas - Dancer with a Bouquet of Flowers (Star of the Ballet), 1878
Edgar Degas - Dancer with a Bouquet of Flowers (Star of the Ballet), 1878
Edouard Manet - Nana
Edouard Manet - Nana
Édouard Manet - Musique aux Tuileries 1862
Édouard Manet - Musique aux Tuileries 1862
Edouard Manet - Cafe concert, 1878
Edouard Manet - Cafe concert, 1878
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!