НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
XII – тото Международно биенале в Истанбул ще се проведе под мотото „Без название” (13.07.2011)

Биеналето в Истанбул е един от най-престижните форуми за изкуство, наред с Венецианското биенале, биеналето в Сао Пауло и това в Сидни. То се организира от истанбулската Фондация за изкуство и култура (IKSV) и се провежда на всеки две години от 1987 г. насам. По този начин градът на двата континента се превръща в кръстопът на общи идеи между различни култури, обединени от изкуството.

Тази година за куратори на биеналето са определени Адриано Педроса (Adriano Pedrosa) и Йенс Хофман (Jens Hoffmann). Изложбеният модел при биеналето в Истанбул се различава от този на останалите биеналета, по това, че  се опитва да създаде диалог между художника и публиката чрез произведението на изкуството, вместо издигането на национален павилион с участници,  определени от държавата. Право на участие имат единствено поканените на биеналето индивидуални артисти, които са одобрени от кураторите на биеналето.

Изборът на куратор всяка година е различен, като той се определя от консултативен съвет. Те представят концептуална рамка, в която различните интернационални артисти, които са поканени, създават своите произведения. Консултативният борд се състои от световноизвестния изкуствовед от български произход Каролин Христова-Бакърджиева (Carolyn Christov-Bakargiev), директор на 13-тата „Документа”, която ще се проведе в Касел, Германия през 2012 г., съвременния артист Айше Еркмен (Ayşe Erkmen), арт консултанта  Мелих Ферели (Melih Fereli), ръководителя на катедрата за „Музейни науки” в Арт института в Сан Франциско – Хоу Ханру (Hou Hanru) и директора на арт фондация Шарджа и фондация Ал Мамал за съвременно изкуство в Йерусалим – Джак Персекиан (Jack Persekian).

Концепцията, около която се организира тазгодишното биенале в Истанбул,  носи парадоксалното название „Без название”. Тя се свързва с произведенията на американския художник от кубински произход – Феликс Гонзалез-Торес, въпреки, че самият той няма да участва. Авторът е определян като един от най-влиятелните художници за последните 25 години, работещ в течението на минимализма и концептуализма.  Неговите произведения, както и на повечето художници от Латинска Америка, са силно политически натоварени. Заглавието, което избира за своите творби, се свързва с проблема за комуникацията, като разглежда езика, понятията, имената, датите на едно по-абстрактно и поетично ниво, лишено от кода на заглавието.

Адриано Педроса е роден през 1965 г. в Сао Пауло. Той е независим куратор, критик и редактор, публикувал за издания  като „Artforum” (Ню Йорк), „Art+Text” (Сидни), „Tate etc” (Лондон), „Exit” (Мадрид) и „Frieze” (Лондон).

Йенс Хофман е роден през 1974 г. в Коста Рика. Той е критик и куратор на множество изложби, провеждащи се в Сан Франциско, където е директор на Институт за съвременно изкуство „Wattis”. Освен основните си занимания, кураторите на XII тото Биенале в Истанбул са работили за едни от най-престижните институции за изкуство в света, организатори на различни биеналета и водещи събития от света на изкуството.

Биеналето в Истанбул ще протече в периода 17-ти септември – 13-ти ноември 2011г, като ексклузивно единствено за пресата и професионалисти, то ще бъде отворено два дни предварително –  на 15-ти и 16-ти септември.

Каролин Христова-Бакърджиева
Каролин Христова-Бакърджиева
Адриано Педроса
Адриано Педроса
Йенс Хофман
Йенс Хофман
Кураторите на XII биенале в Истанбул
Кураторите на XII биенале в Истанбул
Плакат на биеналето в Истанбул от 2009 г.
Плакат на биеналето в Истанбул от 2009 г.
Лого на биеналето в Истанбул
Лого на биеналето в Истанбул
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!