НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
64 от най-силните живописни платна на самобитния български художник – Генко Генков, са изложени в Националната художествена галерия (25.07.2011)

Петдесет картини на Генко Генков, част от колекцията на Ангел Симеонов,  са изложени в залите на Националната художествена галерия. Преди пет години собственикът изложи своята богата колекция пред публика, сега софиянци и гости  на столицата отново имат възможността да преживеят вълнуващата среща с картините на Генко Генков. В колекцията на Ангел Симеонов присъстват петдесет от най-силните работи на самобитния български художник. Платната са рисувани в периода  от началото на 60-те години до първото десетилетие на 21 век.

Картините на Генко Генков представляват интерес за голяма част от колекционерите у нас. На откриването на експозицията в Националната художествена галерия присъстваха двама от най-титулуваните български спортисти, ценители на изкуството – Александър Томов и Боян Радев.

Настоящата изложба включва както 50-те картини, собственост на Ангел Симеонов, така и 14 - част от фонда на НХГ. Куратор е Сузана Каранфилова. По селекцията на платната и подредбата на експозицията тя работи заедно с акад. Светлин Русев. "Периодът на правене е изключително важен и аз научих много от него", разказва с нескрито възхищение  изкуствоведката.

Сузана Каранфилова обосновава своите мотиви да се спре именно на платната на Генко Генков за настоящата изложба по следния начин: "той е художник на крайностите, на неистовата екзалтация на цвета, на пренебрежението към любезния тон - както в живота, така и в изкуството. Неговата ексцентричност - донякъде характер, донякъде роля, донякъде творческа диагноза, го прави привлекателен за публиката още в ранните години на творчеството му. Около неговата личност се изгражда мит на странен гений, подобен на Салвадор Дали. Природата, къщите присъстват само като обекти. Интересът към човека и неговия бит е нулев. Това отразява светоусещането на автора, психическата му нагласа и отношението му към света. Изключение правят портретите и особено автопортретите. Те са изпълнени с експресия и психологизъм."

Спомняйки си за своята първа среща с платно на художника Генко Генков, академик Светлин Русев разказва: „Навремето, мисля, че в Общата художествена изложба през 1959 година, за първи път видях една малка, грубо и несръчно обрамчена картина, странна на фона на общата сивота - като самотен предвестник, изпреварил закъснялата пролет.”

По повод творческата индивидуалност на художника, академик Русев споделя: „Нестандартен, митологизиран, обречен, преди всичко Генко Генков е изключителен живописец - от малкото примери изключения, които са трудни за следване - преди всичко, защото постави живописта над живота и я превърна в свой единствен дом. Рискува всичко, пренебрегна външните норми на поведение, освободи душата си и постигна траен живот в една напрегната вселена, в която всичко се движи и живее своя свръхестествен живот. Една огнена стихия, в която творецът създава свой свят на порядък и равновесие между себе си и тайните на природата - между собствената си драма и дълбоката нравственост и човечност, с които насити тази като кървяща рана живопис!”

И обобщава: „Тази изложба е разтърсваща, вълнуваща и най-странното - успокояваща. Светът на отвъдното, тайнството и мистерията на природата са овладени и материализирани в една пластическа структура, със свой траен живот и свое време. Стигнали един път до тях - ние сме стигнали до истините на автора.”

Изложбата може да бъде разгледана в залите на Националната художествена академия (пл. „Княз Александър I” 1) до 28 август.

Александър Томов (вдясно) беше впечатлен от изложбата. На заден план е собственикът на картините Ангел Симеонов.
Александър Томов (вдясно) беше впечатлен от изложбата. На заден план е собственикът на картините Ангел Симеонов.
Генко Генков - Пейзаж
Генко Генков - Пейзаж
Генко Генков -  Пролетен пейзаж
Генко Генков - Пролетен пейзаж
Генко Генков - Гора  -  70те г.
Генко Генков - Гора - 70те г.
Генко Генков на откриването на последната му изложба на 16 февруари 2006 г.
Генко Генков на откриването на последната му изложба на 16 февруари 2006 г.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!